Startsida / Inlägg

Tele2 tar täten i 5G-utbyggnaden

av Peter Pettersson

Även om post- och telestyrelsen skjutit upp auktionen av de nya 5G-licenserna på grund av Huaweis överklagande att det kinesiska bolaget inte ska få vara med och leverera 5G-utrustning till de företag som köper licenser, pågår fortfarande utbyggnad av 5G-nät som utnyttjar redan tillgängliga radiofrekvenser.

Tele2 ser nu ut att at täten i den utbyggnaden. Redan klarar bolaget att erbjuda 5G med hastigheter över 1 Gigabit/sekund i stora delar av Stockholm, Göteborg, Malmö och Borlänge.

Och under innevarande månad räknar Tele2 med att även få igång 5G i Boden, Enköping, Falun, Gävle, Karlskoga, Luleå. Mariefred. Motala, Piteå, Rättvik, Sandviken, Strängnäs, Sälenfjällen och flera kommuner i Storstockholm: Solna, Huddinge, Lidingö, Täby, Botkyrka, Sigtuna och Södertälje.

Dessutom kommer en
hastighetsbegränsad variant av 5G i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Uppsala, Västerås och Örebro. Där blir hastigheten över 500 Mbit/sekund.  Men även det är mer än fem gånger snabbare än befintliga 4G-nät.

I samband med utrullningen av 5G kommer Tele2 dessutom uppgradera 4G-nätet. Det ska ge bättre täckning och högre hastigheter även för dem som ännu inte har 5G-kompitabla mobiltelefoner. Uppgraderingen ska göra det befintliga 4G-nätet 50-200 procent snabbare.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén och Jonna Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB