Startsida / Inlägg

Omvändelse under galgen?

av Peter Pettersson

Efter de häpnadsväckande upploppen i Washington D.C. i förra veckan börjar plötsligt de stora sociala plattformarna ”ta ansvar” och stänga ned Donald Trumps konton liksom chatappen Parler.

Det går inte att undvika att känna att detta är en sorts omvändelse under galgen. Nu när till och med  konservativa grupper i USA anser att Trump gått över gränsen och mer eller mindre sysslat med uppvigling slår man till.

Men de närmare 55 000 tweets som Trump hann få ur sig innan hans konto stängdes, de gick bra.

Pengar luktar väl inte, men när det finns risk för en backlash så att pengaflödet kan minska, då vaknar nätjättar som Twitter, Facebook, Amazon, Google och Apple. Trots att diskussionen om det 25:e tillägget till konstitutionen borde ha aktualiserats för länge sedan.

Yttrandefrihet är viktigt för ett demokratiskt samhälle. Men det innebär inte att yttrandefrihet också får innehålla uppmaningar till upplopp eller våld. Toleransen får inte bli så stor att de toleranta går under på grund av att de som inte respekterar andra utnyttjar detta (för att fritt tolka Poppers toleransparadox ”Om vi på ett obegränsat sätt tolererar intoleranta människor, om vi inte är beredda att försvara ett tolerant samhälle mot de intolerantas angrepp, då kommer de toleranta att gå under, och toleransen med dem.”).

Vi är många som sedan flera år ifrågasatt nätjättarnas ovilja att acceptera att de är mediabolag eller åtminstone mediabolag också. Och sådana behöver ansvariga utgivare.

Inom mediaforskningen använder man termen remediering för att beskriva hur nya medier återskapar eller bygger på något från gamla medier. Dataspel återskapar filmscenarior, digitala bilder bygger vidare på analoga, en spellista på en streamingtjänst bygger vidare på jukeboxen, och så vidare.

Det är dags för nätjättarna att remediera och återskapa även det ansvariga utgivarskapet. Man kan inte fortsätta gömma sig bakom ursäkter av typen att man inte kan ta större ansvar för postade inlägg än Posten kan ta för innehållet i brev.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson och Fredrik Palmqvist
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB