Startsida / Inlägg

Foodoras 5G-robot kör ut mat i Stockholm

av Peter Pettersson

 

Foodora och Tele2 har dragit igång ett försök där en 5G-uppkopplad robot används för matleveranser i Stockholms innerstad.

Dora har den lilla leveransroboten döpts till och utrustad med kamera och 5G-ska den kunna ta sig runt i innerstaden och genomföra leveranser.

Det mest intressanta med försöket är att det visar på vilka möjligheter 5G ger. För vanliga konsumenter är det i det kortare perspektivet rätt ointressant med 5G. Utom för dem som vill använda mobilnätet för att koppla upp hemmaroutern. Då är den ökade hastigheten viktig.

Men för en vanlig mobilanvändare på språng finns det få stora uppsidor med 5G i nuläget. Ljudkvaliteten på musiken man streamar blir inte bättre, inte eller bildkvaliteten från videoströmningstjänster. Den mest påtagliga positiva grejen blir att risken för låg kommunikationshastighet på ställen med många uppkopplade mobiler minskar.

Däremot är just det som Dora ska göra ett exempel på 5G:s styrkor. För med 5G kan ett otal Doror åka runt i staden samtidigt och på samma gång kan rödljusen styras så att bussarna alltid får grönt, samtliga taxibilar i området få optimerade körningar beroende på var de befinner sig, luftkvaliteten övervakas och säkerhetskameror kan upptäcka eventuella hot i närmiljön. För att ta upp några exempel.

Om Dora också fixar portkoderna är dock oklart.

Fakta om betatestet
Q-handelsroboten Doora kommer att testköras runt Stureplan idag och imorgon, och kan transportera både mat och andra produkter som väger upp till 20 kg. Planen är att piloten tillsammans med de två aktörerna kommer fortsätta under våren.

Fakta om Doora
Storlek: längd 60 cm / bredd 70 cm / höjd 80 cm
Vikt: 30 kg
Hastighet: 6 km/h
Uppkoppling: 5G
Batteritid: 8h
Laddtid: 4h
Tillverkare: Yape, ett bolag inom e-Noviagruppen.
Leveranskostnad för kund: fri leverans

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Lisa Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB