Startsida / Inlägg

Så förstör Google Nests kameror

av Peter Pettersson

Nest har gjort bra bevakningskameror för hem och småföretag sedan 2014. Nest har en app som är enkel och överskådlig och med ett abonnemang kan man även få händelser sparade på video samtidigt som man får alarm på mobilen och till och med i en Apple Watch.

Google köpte Nest 2015 och fram till 2018 fungerade Nest som ett eget bolag. Men sen hamnade Nest i Googles enhet för Home Devices under Rishi Chandra och bytte namn till Google Nest.

Det är ju inte särskilt viktigt för användarna så länge de är nöjda med produkten.

Men i år kom dråpslaget. Rishi Chandra har beslutat att alla produkter inom Home Devices ska använda Google Home som app. Det innebär att nya Google Nest-kameror inte längre kan kopplas till Nestappen.

Det betyder att om man har gamla Nest-kameror får man använda Nest-appen till dem och sedan får man använda Google Home till de nya. Det går inte att få överblick på ett ställe.

Om man till det lägger att Nestappen är milsvitt bättre än Google Home för att hålla koll på kameror blir inte saken bättre.

Det går eller inte att kombinera ett Nestabonnemang med ett abonnemang för Google Nest-kameror

Användarna rasar. Den milslånga tråden på Google Nest community glöder:

– Vansinne,

– Jag byter till andra kameror,

– Jag ville komplettera mina tio kameror med två nya och så passar de inte ihop,

– Varför förstör ni medvetet Nest?

Och så vidare och så vidare.

Rishi Chandra tiger. En text som mest präglas av businessfloskler försöker förklara vad man har gjort och varför. Men den går inte att begripa.

Så det enda råd man kan ge är: Köp inte Google Nest-kameror.

Arlo och Ring har betydligt bättre funktionalitet och med försämringarna i Google Nest med tvånget att använda Google Home-appen kan man också istället välja D-link, TP-link, Xiaomi eller Somfy. Alla är bättre än Google Nest.

Jag har två nya Google Nest på test på landstället, men de åker snart ner. Inte nog med att appen är skräp, kamerornas upplösning är inte bra den heller. Zoomar man för att se detaljer blir det bara en suddig bild.

Men skulle kunna tro att någon på Google skulle ha koll. Rishi Chandra har det uppenbarligen inte. Fast när tillräckligt många användare röstat med fötterna lär det nog märkas.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB