Startsida / Inlägg

Slutet för DSLR-kameror

av Peter Pettersson

För femton år sedan när Apple lanserade sin första Iphone var det nog väldigt få som trodde att det också skulle leda till att marknaden för avancerad systemkameror skulle minska så dramatiskt att de ledande tillverkarna Canon och Nikon skulle välja att sluta vidareutveckla dem.

Men där är vi nu. Åtminstone om man ska tro uppgifter från den japanska affärsnyhetsbyrån Nikkei. Canon meddelade redan i slutet av förra året att EOS-1D X Mark III blir den sista DSLR-kameran från dem. Istället ska man fokusera på spegellösa kameror. Och nu hävdar Nikkei att Canons huvudkonkurrent Nikon är på väg att gå samma väg,

Nikon säger dock i ett pressmeddelande att man fortsätter tillverka, sälja, och serva digitala spegelreflexkameror. Och kallas Nikkeis uppgifter för spekulation. Men samtidigt förnekar Nikon inte att man planerar att stoppa vidareutvecklingen av DSLR-kameror.

Pressfotografer har varit en viktig kundgrupp både för Nikons och Canons DSLR-kameror. Men de blir allt färre  i takt med att papperstidningarnas upplagor faller och intresset fokuseras på digital nyhetsförmedling där materialet konsumeras i mobiler, surfplattor och datorer. Där är kvalitetskraven på bilderna inte lika höga och när kamerorna i smarta mobiler bara blir bättre och bättre väljer allt fler mediaföretag att låta medarbetarna ta bilder med smarta mobiler istället.

 • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB