Startsida / Inlägg

CES tillbaka men utan stora nyheter

av Peter Pettersson

2023 blev året för CES återuppståndelse om man så vill. 2020 var det en stor mässa. Sedan kom pandemin och 2021 genomfördes helt digitalt. Förra året var ambitionen att köra för fullt. Men många utställare och besökare var tveksamma till att resa på grund av risken att drabbas av corona. Och när smittan tog fart i delstaten Nevada strax före jul 2021 var det många som bokade av. Inte minst bland de största utställarna. Kvar blev en rumphuggen variant som inte gjorde skäl för att vara CES.

I år var det dock annorlunda. Med över 4 400 utställande företag och drygt 180 000 besökare – klart bättre än väntat – kan man lugnt säga att CES är tillbaka. Mässan har i många år varit en av branschen viktigaste och ser ut att kunna fortsätta hålla sig kvar i toppen.

Enligt arrangörerna lanserades över 20 000 nya produkter. Stämmer säkert. Men de flesta av dem var inkrementella förbättringar. Inte nydanande, inte ”mind blowing”. Fast det kan man heller inte förvänta sig varje år, även om utvecklingen ständigt går framåt.

Elbilarna får ett allt större utrymme på CES. Volkswagen passade på att visa upp sin nya ID7 med en räckvidd på 70 mil på en laddning. Sony visade upp den elbil man arbetar på tillsammans med Honda. Mercedes och BMW visade nyheter och prototyper liksom flera andra biltillverkare.

På TV-sidan var alla de stora tillverkarna på plats. LG, Samsung, Panasonic och TCL visade upp 8K-apparater med imponerande bildkvalitet.

TCL:s supertunna QLED-apparat R754 är bland det tunnaste jag sett hittills. Kolla jämförelsen med min tumnagel.

Och LG:s genomskinliga OLED-tv öppnar för helt nya sätt att placera en tv och ge den en annan roll i rummet när inte den är påslagen.

Efter en tre år lång ökenvandring med en pandemi där flera personer som betytt mycket för mig dukade under och inte längre är med oss, var det ändå en bra känsla att en hel del är på väg att återgå till det normala.

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell, Hanna Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB