Startsida / Inlägg

Vad kommer hända med Easee?

av Peter Pettersson

Vad händer om Easees laddboxar stoppas slutligen?
Blir det konkurs för Easee?
Drar den med sig återförsäljarna?

Fullt kaos har brutit ut kring Easees laddboxar sedan försäljningsförbudet meddelades förra veckan.

Än är dock inte sista ordet sagt. Easee kommer att överklaga Elsäkerhetsverkets beslut och begära inhibition av försäljningsstoppet.

Vad är det då som hänt? Elsäkerhetsverket har sedan mars i fjol genomfört en marknadskontroll av sex av de mest populära laddboxarna i Sverige. Verket menar att deras analyser visar att Easees boxar inte uppfyller kraven avseende jordfelsbrytare och överspänningsskydd. Men säger samtidigt att någon risk för personskada inte föreligger.

Easee å sin sida menar att man valt andra tekniska lösningar som inte bara uppfyller, utan går utöver standardkraven.

Inget har hänt med det är ändå fel

Både Elsäkerhetsverket och Easee är överens om att inga fel eller skador rapporterats från de cirka 100 000 Easeeboxar som finns i Sverige. Easee har sålt över 700 000 boxar globalt och kan i hela tiden avläsa hur de fungerar i sina interna system. Inget har hänt där heller.

Så OK. Enligt Elsäkerhetsverket uppfyller inte Easees boxar standardkraven. Men inget har hänt och det mesta talar för att inget kommer att hända.

Kunder som har Easeebox kan fortsätta ladda med den och vänta på besked från Easee hur bristerna ska åtgärdas, menar Elsäkerhetsverket.

Risk för konkurs

Om Elsäkerhetsverket beslut står sig vid en domstolsprövning, måste Easee åtgärda alla installerade boxar. Och då är det sannolikt att Easse går omkull.

Bolaget har redan innan verkets beslut varit igång med en ny finansieringsrunda delvis beroende på att man inte nådde sina försäljningsmål i fjol. Man har permitterat anställda efter Elsäkerhetsverkets beslut och har uppenbarligen inte mycket pengar i kassan.

Att skicka ut en installatör och göra modifieringar i befintliga boxar kommer att kosta pengar. Om vi utgår från att 2 000 kronor per box räcker, kommer det att kosta Easee cirka 200 miljoner kronor i Sverige och runt 1,4 miljarder kronor globalt. Och då är det sannolikt slut.

Får du ersättning?

Vad det skulle innebära för dem som installerat en Easeebox är oklart. Ansvaret för varan och installation ligger i första läget hos återförsäljarna, som sedan kan kräva ersättning för sina kostnader från Easee. Men om Easee går omkull hamnar återförsäljarnas fordringar troligen bland de lågprioriterade fordringsägarna som inte får något från konkursboet.

Då kan mängder med mindre elföretag som installerat många Easseboxar senaste åren dras med i fallet.

Och som kund kan du i så fall inte räkna med någon ersättning.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB