Startsida / Inlägg

Sitter och väntar

av Sanna Lundell

på att Expressens ansvariga utgivare Thomas Mattson ska ringa upp och förklara för mina barn vad de har att vänta sig när de kliver utanför dörren i dag. Jag vill att han ska motivera varför Expressen har valt att publicera en tre år gammal djupt förnedrande film på deras pappa. Jag vill att han ska förklara varför han anser att den här filmen har ett sådant stort allmänintresse, på vilket sätt den ”hjälper” folket att inse kokainets skadliga konsekvenser. Jag vill att Thomas Mattson ska förklara varför han tycker att just deras pappas beroendesjukdom och dess konsekvenser ska fläkas upp, hängas ut, framställas djupt ovärdigt och dömande. Jag vill att Thomas Mattson frågar mina barn om hur det känns att se sin älskade, fantastiska pappa (jo, även beroendesjuka kan vara bra mammor, pappor, systrar, bröder) riden och uppslukad av sin sjukdom. Hur det känns för dem att deras kompisar för all evig framtid kommer att kunna googla till sig den här filmen och garva rått åt den.

Han ringer naturligtvis inte.  Ingen från Expressen ringer. Det är sådan den tidningen är.

Innan ni får för er att kolla på filmsnutten nu när jag gjort er nyfikna så vill jag att ni har detta i åtanke:

Beroende är en kronisk hjärnsjukdom som ger enorma sociala, kriminella, moraliska konsekvenser för den sjuke. Enligt ASAM (American Society of Addiction Medicine) kan den beroende inte själv välja att avstå från antisociala eller farliga beteenden, eftersom beroendet stör tänkandet, kännandet och uppfattningsförmågan. Vi måste sluta moralisera, skuldbelägga, kontrollera eller le hånfullt åt personen som har beroendesjukdomen, och börja skapa möjligheter för individer och familjer att få hjälp och tillhandahålla hjälp att välja rätt behandling.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB