Startsida / Inlägg

Mental förberedelse – del 2!

av Annika Sjöö
fitness2

 

Foto: Mikael Gustavsen

Godmorgon!

Nu är det bara två dagar kvar innan vi drar igång med Paleo training challenge! Igår fick ni ta del av samtalscoachen Åsa Nyvalls råd om hur ni förbereder er bäst för en challenge och idag följer del 2. Du missade väl inte att läsa del 1?

”Efter att ha gjort gårdagens uppgifter är du säker på varför du antagit utmaningen och vad du vill uppnå. Du har ett tydligt mål som känns konkret och nåbart. Så, nu är det väl bara att köra!? Inte riktigt… För nu har vi kommit till den delen som kanske är allra viktigast för att lyckas. Du behöver fundera på vilka hinder du ser som skulle kunna ligga i vägen för din framgång. Du behöver ta reda på vilka dina ursäkter skulle kunna vara för varför du inte kan fullfölja programmet? 

 • Mina hinder & ursäkter

Det är viktigt att du är hundra procent uppriktig och ärlig mot dig själv under denna övning. Ta fram din skrivbok och dela in bladet i två kolumner. Skriv ner de hinder du kan identifiera och de ursäkter du tror kan dyka upp i den vänstra kolumnen. När du har gjort detta, så gå tillbaka till ditt första hinder/ursäkt. Fundera en stund på det du skrivit och bestäm dig för vad du skall göra när/om hindret/ursäkten plötsligt dyker upp. Kanske när du minst anar det. Har du svårt att själv finna en strategi du tror fungerar, så prata med någon i din omgivning som känner dig väl och be att få tips på hur du skulle kunna hantera en sådan situation. Och när det är tydligt för dig, skriv ner hur du skall agera, i den högra kolumnen. Och så går du vidare till nästa hinder du har skrivit ner i den vänstra spalten tills dess att du har en strategi för varje hinder/ursäkt du har funnit.

Ge dig inte förrän du har en tydlig och bra plan. För det här är en oerhört viktig nyckel för att lyckas. Genom att göra detta kommer du att vara mentalt förberedd när en negativ tanke dyker upp. Och du kommer direkt att veta hur du skall hantera den för att inte låta den negativa tanken vinna.

 • Gå med i ”jag gör det ändå-klubben”

När du är trött och inte orkar köra ditt träningspass. Gör det ändå. (Det kommer kännas skönt och handlar bara om att ta sig över sin mentala tröskel)

När du tycker att det är jobbigt att förbereda morgondag ens lunch. Gör det ändå. (Du kommer tacka dig själv imorgon när lunchlådan plockas fram och du får njuta av din goda lunch)

När du blir ifrågasatt i ditt val av kost eller träningsform. Följ din plan ändå. (Du har gjort ett val som du tror på. När man förändrar blir man nästan alltid ifrågasatt. Acceptera att det finns olika förhållningssätt till allt här i livet, men respektera dig själv och ditt val)

När du hör hur alla andra lyckas med sina delmål och du själv står helt still. Fortsätt ändå. (Vi är alla olika och reagerar olika snabbt och på olika sätt vid förändring. Du kommer också få resultat, om du inte ger upp. Så ge inte upp!)

Osv.

Jag hoppas att du får en riktigt bra start på din challenge. Om de första dagarna känns tunga efter din kostomläggning, så se det som något positivt. Då ger det en god effekt. Ge inte upp. Kom ihåg att du nu är med i ”jag gör det ändå-klubben”. Kanske kan du vara lite extra snäll mot dig själv dessa inledande dagar. Vila när du är trött, ta ett lyxigt bad, meditera eller lyssna till din favoritmusik.

Ta för vana att varje kväll göra en ”daglig check in” i din skrivbok. Ägna ett par minuter varje kväll åt att skriva ner hur dagen har varit. Fanns det svårigheter och motstånd som du tog dig över? Vad gjorde dig glad? Vad är du stolt över och vad planerar du att ta med dig till morgondagen för att det skall bli en bra dag.

Glöm inte heller att berätta för dina nära och kära vad du skall göra dessa 30 dagar. Be dem stötta dig i ditt val och peppa dig att lyckas. Vem vet, kanske kan du inspirera någon i din närhet att göra samma sak. Och annars har du Annika och dina challenge-kamrater här på bloggen som kommer peppa och heja på dig.

Lycka till! Kör hårt!

Åsa”

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB