Angående fruktsocker!

av Annika Sjöö

20121202-091054.jpg

Hej kära vänner!

Beträffande receptet på GI lussebullar igår så tänkte jag lyfta ämnet fruktsocker!

Om man ser till GI värdet på fruktsocker så är det lågt, men bör användas med måtta! Varför då?
Jo, du har säkert hört alarmen kring att fruktsocker är fettinlagrande! Och det stämmer faktiskt till viss del, men jag vill göra några förtydligande kring detta.

Du behöver inte vara rädd för fruktsockret i frukt! Frukt består ju faktiskt till ganska liten del av fruktsocker. Det finns ju så mycket annat bra i frukt också som tex. vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer, vatten etc. Att komma upp i en skadlig mängd fruktsocker av frukt är därför väldigt svårt, för vem trycker i sig typ 5 kg äpplen om dagen???

När det gäller fruktsocker i ren form d.v.s sådan som finns att köpa i butiken ska man däremot vara lite restriktiv.
Men jag använde ju fruktsocker i receptet? Ja, jag använde 1 dl eftersom degen måste ha något sött för att jäsa, men 1 dl fruktsocker på 40 lussebullar ger ju inte särskilt mycket per bulle, eller hur?

För du äter väl inte alla bullarna själv på samma dag?!

Men det går lika bra med t.ex honung som sötningsmedel i dessa bullar om man vill det! Det blir fantastiskt goda med vilket som och för mig blev det 3 st igår:-)

Kram

Kategorier Kost
Taggar Fruktsocker

GI lussebullar!

av Annika Sjöö

20121201-102951.jpg

Hej hej!

Idag ska vi ha lite glöggmys med några kompisar. Så idag blir det inga paleo lussebullar utan mitt favoritrecept på GI lussebullar!

Du behöver:

50 gram jäst
100 g smör eller kokosolja
5 dl mjölk (valfri sort)
1 burk kesella 10%
2 pkt saffran à 0,5 g
1 dl fruktsocker eller honung
0,5 dl sukrin eller sötin (finns i hälsokosten)
1/2 tsk salt
17 dl siktat dinkelmjöl

Gör så här:
Smält fettet och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt alla ingredienser och arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i ca 1 h. Knåda degen och baka ut till ca 40 st små bullar. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Ett tips är att låta bullarna ”jäsa ihop” så att de blir extra saftiga. Sätt ugnen på 225 grader.
När bullarna är färdig jästa penslar du dem med ett ägg. Garnera med russin om du vill! För mig funkar det lika bra utan:-)

P.s. Jag tycker bullarna blir godare om man bara gör dem till runda bullar och inte flätor!

Grädda i mitten av ugnen ca 6 min. Mums! Mums! Mums!

Kram

Kategorier Recept, Snacks, Tillbehör

Julmys värre!

av Annika Sjöö

Förbereder Kelvins julkalender, lyssnar på julmusik och myser järnet!
Imorgon blir det julpyntning och glöggmys!

20121130-133914.jpg

Kategorier Mitt liv
Taggar Julmys

Jag har gått till final!

av Annika Sjöö

20121130-121447.jpg

Vänner!
Tusen tack till er som röstade och hjälpte mig att gå till final i Sveriges bästa gröna bloggar!

Nu är det finaldags och det står mellan mig och två andra

fina bloggar. Inför finalen hamnade jag på 2:a plats efter Sanna Ehdin, men nu så hoppas jag såklart på vinst:-)

Man kan rösta HÄR en gång per dag och dator varje dag fram till den 9 dec! Du som röstar har även chans att vinna fina priser!

Vill du hjälpa mig?

Tusen tacksamma kramar från mig…

Annika

Ullared överraskar!

av Annika Sjöö

Kolla vilken fräsch lunch som servereras på Ullared! Varmrökt lax med potatis och ruccolasallad. En positiv överraskning!

20121129-124509.jpg

Kategorier Kost
Taggar Lunch

Choklad, vanilj och kanelbollar!

av Annika Sjöö

20121128-124411.jpg

Du behöver:
200 g urkärnade dadlar
dl gojibär
1dl mandelmjöl
2 msk kakao
1 msk kanel
1 tsk vaniljrom
ev. en skvätt vatten
Kokosflingor att rulla i

Mixa dadlar, gojibär och vaniljrom i en matberedare. Häll i övriga ingredienser och mixa igen.
Rulla till bollar och rulla i kokos. Ställ in i kylen.

Kram Annika

Kategorier Lite allmänt
Taggar Paleo, Rawfood

Sockerfri vinglögg!

av Annika Sjöö

20121128-081929.jpg

God morgon!

Igår mös vi till det med lite hemmagjord sockerfri vinglögg. Enklare glögg att göra får man leta efter!

Du behöver:
15 ml aromatisk tinktur (glöggblandning) från apoteket
1 flaska rödvin
2 dl sukrin

Rör ihop allt i en kastrull och värm upp den. Ta av kastrullen innan glöggen börjar koka (annars kokas alkoholen bort).

Enkelt va?

Kram Annika

Kategorier Recept, Tillbehör
Taggar tinktur, Vinglögg

Camilla – 30 kg!

av Annika Sjöö

20121127-111257.jpg

Camilla före…

Hej!

Jag vill berätta för er om Camilla. En kvinna som kom som kund till min man Michael för några år sedan!

Camilla vägde då 90 kg till hennes 160 cm. Hon rörde knappt på sig och hade riktigt dåliga matvanor. Alltför ofta blev det skräpmat och godis och då inte bara på helgerna. Camilla mådde allmänt dåligt både fysiskt och psykiskt.

Hon hade testat några pt:s innan, men det var när hon började hos Michael som hela hennes liv förändrades!

Med hjälp av Michaels träning samt kostråd lyckades Camilla på bara något år tappa hela 30 kg!!!

Idag håller hon sin målvikt på mellan 60-62 kg och mår bättre än någonsin! Idag kan Camilla inte leva utan träningen, och även om Camilla säger att hon ”aldrig hade klarat det utan Michael” så är det ju faktiskt hon själv som gjort den största förändringen.

Visst är jag partisk i frågan, men min man Michael Hansson Sjöö är verkligen den BÄSTA pt:n!

Camilla efter!!!

20121127-123858.jpg

Kategorier Träning

Hampa smothie

av Annika Sjöö

20121127-074315.jpg

God morgon!

Lovade att återkomma om smothien med hampaprotein.
Jag tyckte det varken luktade eller såg så gott ut i burken, men blev helt ok i smothien! Detta använde jag:

2 msk hampaprotein
1 dl kokosmjölk
1 msk linfrön
1 msk chiafrön
0,5 msk honung
1 dl frysta bär
0,5 dl vatten

Kram

Kategorier Frukost, Mellanmål, Recept
Taggar Hamoasmothie
Sida 110 av 181