Startsida / Inlägg

Över fyra miljoner klickade ”safe” på Facebook under terrornatten

av katlar

Under terrornatten i Paris blev det tydligt att människor som ville hitta, hjälpa och trösta varandra tog till sociala medier. 4,1 miljoner människor använde Facebooks redskap och kunde med ett klick meddela vänner och familj att de var i säkerhet och inte drabbats av terroristernas vansinne.

Ibland är det lätt att glömma hur det var utan Facebook och twitter, eller sms och mejl direkt i mobilen.

Dagarna efter terrordådet den 11 september var sökandet efter saknade familjemedlemmar, kollegor och vänner som jobbat i tvillingtornen konstant. Det var inte bara räddningspersonalen som letade. Alla sökte och hoppades på mirakel. Väggar runt om i stan tapetserades med bilder på saknade och desperata vädjanden om att höra av sig om man hade sett personen.

World Trade Center Attacked By Terrorists
121415-NN_13WTCMissing3-thumb-600x438-121414

121430-NN_13WTCMissing7-thumb-600x838-121426

Namn, företag och våningsnummer i skyskrapan. “Help me please.” Och så ett telefonnummer.

Anhöriga försökte också få uppmärksamhet från nyhetsteamen ute på gatorna. Alla ville få chansen att få vara med framför kameran med hoppet om att någon där ute visste om en älskad anhörig hade överlevt.

PDVD_095

När ännu en våldsam terrorattack drabbar nästan 15 år senare vände sig människor världen över till sociala medier för att få information om familjemedlemmar och vänner som fanns i Paris.

Facebook aktiverade sitt Safety-check-redskap fredag kväll, och bad sina användare i Paris att klicka “I´m safe” om de var i säkerhet och inte drabbats i attackerna. Under de 24 första timmarna hade 4,1 miljoner personer använt Facebook-redskapet och i vännernas feedar dök det lugnande meddelandet upp:

“I´m ok”.

 

Screenshot 2015-11-14 21.38.59

 

Efter tsunamin i Japan som drabbade över tolv miljoner människor för fyra år sedan började Facebook  jobba med att ta fram säkerhetskontroll-verktyget.

“Under de senaste åren, vid katastrofer och kriser, har vi sett hur människor använder Facebook för att få veta om deras närmaste är i säkerhet. Att få kontakt med andra är alltid viktigt, men i kriser spelar det som störst roll”, skrev Mark Zuckerberg när Safety-check lanserades förra året.

Sedan dess har Saftey-check aktiverats fem gånger vid olika naturkatastrofer.

“I fredags var första gången vi aktiverade tjänsten för en sådan här situation”, skriver Facebooks pressteam i ett mejl till Aftonbladet (de skriver alltså inte ”terrorattack”, jag bara noterar)

På Twitter användes hashtaggen som kan översättas “söker i Paris” (#rechercheParis) flitigt under terrornatten. Användare över hela världen publicerade foton på människor de desperat försökte få kontakt med i Paris och under natten vällde 100 tweets i minuten in under taggen.

Screenshot 2015-11-14 22.20.28 Screenshot 2015-11-14 22.20.45

Många använde också Twitter för att hjälpa andra som inte vågade ta sig hem efter terrorattackerna. Under hashtaggen #PorteOuverte (öppen dörr) rullade 6.900 tweets i minuten in efter midnatt. Folk öppnade sina hem för främlingar som behövde någonstans att ta vägen. Här i USA startade #strandedinUS, där fransmän som blivit fast när flyg till Paris ställdes in, kunde få hjälp att hitta tak över huvudet.

Det är en klen tröst efter fruktansvärda terrordåden i Paris – men människor som vill hitta, hjälpa och stötta varandra har fått en mycket större möjlighet att göra just det – tack vare sociala medier.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB