Okända historien om när Arsenal blåste Tottenham

Fotbollens transfervärld är ofta lika stängd som ett svenskt herrlandslag i fotboll men ibland glimtas det faktiskt på dörren så att vi kan få en inblick i galenskapen som pågår där bakom. I dag är en sådan dag.

Arsene Wengers tidigare förhandlare har gett en sällsynt intervju med goal.com och Dick Law bjuder där på en härlig anekdot från värvningen av Mesut Özil 2013.

När Deadline day närmade sig med stormsteg kom Real Madrid överens med Tottenham om köpet av Gareth Bale. Prissumman på omkring en miljard kronor behövdes dock finansieras och Real-ledningen tog därför kontakt med Arsenal för att se om London-klubben ville ha någon av Reals mindre önskade spelare.

Få en Real-stjärna och säkerställa att Tottenham förlorade sin bäste spelare. Klart Arsenal var intresserade!

London-klubben fick vid det första mötet informationen om att det var Karim Benzema och Ángel Di María som var till salu. Efter att Real-tränaren Carlo Ancelotti sagt sitt var det till sist istället Mesut Özil som låg på förhandlingsbordet.

Arsenal högg direkt men var livrädda att informationen om Özil-förhandlingarna skulle läcka ut. Detta då Tottenhams ägare Daniel Levy sagt till Real att han bara kunde tänka sig att sälja Bale om affären inte finansierades genom att Real sedan förstärkte lokalrivalen Arsenal med en av sina andra spelare.

För att vrida upp temperaturen ytterligare skulle Arsenal dessutom möta Tottenham på Emirates bara 36 timmar innan transferfönstrets stängning.
– Vi var tvungna att göra klart affären med Real så Ivan (Gazidis, klubbens vd) var där och jag var i München tillsammans med Özil och samma morgon som matchen mot Tottenham ringer Ivan mig. Han sa att han inte kunde ta sig tillbaka till London för matchen eftersom han var tvungen att färdigställa överenskommelsen men att någon av oss var tvungen att vara på plats på läktaren, för annars skulle Daniel Levy bli väldigt nervös. Så han frågade om jag kunde ta mig tillbaka till London så att inte Tottenham skulle börja förstå att något var på gång.

Law tvingas i ilfart ta sig mot London för att hinna till matchen.
– Jag gick på planet vid elva, bytte flyg på vägen och klev sedan in på läktaren där Franco Baldini (Tottenhams sportchef) och Levy redan väntade. De frågade vad jag höll på med men jag svarade bara att jag inte tänkte missa derbyt.

Så, allting räddat? Knappast! Arsenal hade, skulle det visa sig, fortfarande en stor säkerhetsrisk att passera.
– Vi skulle göra läkarundersökningen på Wohlfahrt-kliniken i München och vi försökte hålla allt väldigt hemligt. Vi träffades där och när vi gick in satt Lukas Podolski där och väntade eftersom han skulle få behandling för en ljumskskada. I samma minut ringde jag Arsene och sa att nyheten skulle komma ut eftersom Lukas inte kan hålla truten. Vår ordförande fick sedan informationen att Manchester United dessutom försökte kapa affären så Ivan ringde mig och bad mig punktmarkera Özils pappa och finansiella rådgivare i München, säger Law och fortsätter:

– Så jag var tvungen att sitta i baren på Four Seasons från tio på morgonen till tio på kvällen för att ta samtal med de som skrev ihop kontraktet och fråga om den klausulen och den klausulen… Till sist kunde de skriva ihop allt och skicka över för Özils signatur. Det var fantastiskt. Med övergångssumman och lönen ihopräknad var det den största affären i Arsenals historia.

allsvenskan Arsenal Barcelona Bayern Munchen Bundesliga Chelsea Everton Inter Juventus La liga Ligue 1 Liverpool Manchester City Manchester United Premier league PSG Real Madrid Roma Serie A Tottenham
Kategorier