Recept på höstgryta
avIgår lagade jag och min Helena en höstgryta till middag och det räckte även till dagens lunch. Helt underbart god och nyttig. Här kommer receptet:
Höstig gryta för ca 8 personer
1,2 kg putsad och strimlad fläskfilé
400 gr kantareller
2 rödlökar
2 solovitlökar eller ca 4-6 stora vitlöksklyftor
5 dl havrebaserad matlagningsgrädde, typ Oatley
4 dl havrebaserad Crème fraiche
500 gr cocktailtomater
200 gr lingon
1 knippe bladpersilja
250 gr sallad i påse, typ ruccola
4 buljongtärningar, exempelvis svamp och kalv
2 msk vitvinsvinäger
Svartpeppar
Ev. salt
Stek rödlök, vitlök och kantareller i olivolja tills dess kantarellerna är förvälda och löken mjuk. Lägg över i en gryta. Stek den strimlade fläskfilen i olivolja tills dess porerna stängts på köttet och lägg över även köttet i grytan. Slå på havregrädde och havrefraiche och tillsätt buljongtärningarna samt vitvinsvinägern. Låt koka ca 15 min. Lägg i tomater, hackad persilja samt lingon och ruccolasallad. Låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt.
Servera med mathavre.