Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Jag kryssar mig fram bland kvalmatcherna

av Jonas Dahlquist

Poängen börjar bli väldigt, väldigt viktiga i EM-kvalet, och många av de landslag som inlett bra går nog nu in med inställningen att ”ett kryss räcker”. Därför letar jag efter ett par oavgjorda lägen ikväll…

…och varför inte börja med oss själva? Sverige har inlett EM-kvalet på ett okej sätt, och nu när hela kvalets svåraste uppgift ligger framför oss så är det med gott självförtroende de svenska spelarna går in mot mäktiga Holland. Eller mäktiga och mäktiga, förresten. Det lustiga är att de VM-silvret till trots fått utstå massiv kritik de senaste månaderna. Dels för att de spelar tråkig fotboll (med holländska mått mätt) och dels för att de spelar direkt fult (läs: Nigel de Jong). Lägg därtill att Robin van Persie och Arjen Robben saknas, så förstår ni att det är en vicevärldsmästare i gungning. Å andra sidan har de fortfarande dugliga spelare som Wesley Sneijder och Rafael van der Vaart, men backlinjen ser lite trög ut. Holland är, och ska vara favoriter, men krysset ligger ändå hyfsat nära till hands.

Holland – Sverige
1: 1,63
X: 4,10
2: 6,80

Det skulle – på förhand – handla om Frankrike och sen möjligen om Rumänien och/eller Bosien/Hercegovina, men grupp D har utvecklat sig lite annorlunda än så länge. Både Albanien och Vitryssland har slagläge strax bakom de morgontrötta fransmännen, och nu möts just Vitryssland och Albanien i en blytung ”sexpoängare” i Minsk. Grejen är att det nog inte blir en sexpoängare, utan en tvåpoängare (en vart). Rädslan att förlora kommer att vara större än viljan att vinna, och det ger ett bra kryssläge, tycker jag.

Vitryssland – Albanien
1: 1,81
X: 3,65
2: 5,50

Ett annat landslag som inlett oväntat bra är det estländska, 3-1-segern borta mot Serbien får stora utropstecken efter sig. Nu har de hemmaplan mot Slovenien, som är svårbedömda hittills. Egentligen tycker jag att den slovenska truppen ser vassare ut än den estländska, men sånt där är som bekant inte alltid det viktigaste. Kryssdoft hela vägen från Tallinn!

Estland – Slovenien
1: 3,90
X: 3,35
2: 2,18

Förutom dessa jämna historier finns ett par med löjligt tydlig utgång. Armenien kommer att spöa Andorra (odds: 1,12), England tar givetvis en trepoängare mot Montenegro (odds: 1,24), Tyskland kommer att vinna i Kazakstan (odds: 1,14) och Spanien kommer att vinna i Skottland (odds: 1,39). Förutom dessa tror jag på Italien hemma mot Serbien (odds: 1,74) eftersom serberna verkar ha tappat helt efter VM-debaclet, och så tycker jag att Lettland är ett bra spel hemma mot Georgien (odds: 2,24).

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB