Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Småkluriga bortamatcher

av Jonas Dahlquist

Liverpool, Man City, Chelsea och Tottenham – en vanlig omgång under en vanlig säsong låter det som fyra lag man kan lita på. Men nu handlar det om bortamatcher mot inspirerat motstånd för samtliga, och jag tror att de kan snubbla.

Till att börja med kan man ju konstatera att Liverpool inte behöver färdas särskilt långt för sin bortamatch, eftersom den äger rum bara några hundra meter från Anfield, men ändå. Derbydags mot Everton, och när det handlar om Merseysidederbyn har Liverpool en kraftig fördel de senaste åren. På de sju senaste ligaderbyna har Liverpool fem segrar och två oavgjorda. Inget av lagen har imponerat överhuvudtaget under säsongsinledningen, men ska jag välja något av lagen som ”mest formstarkt” blir det ändå Everton. En sak man kan ha i bakfickan är att det väldigt ofta blir röda kort i de här derbyna. Sen Premier League startade har det blivit 19 röda kort i möten mellan Everton och Liverpool, mest av alla.

Everton – Liverpool
1: 2,56
X: 3,30
2: 3,15

18 av 20 de 20 Premier League-lagen har gjort mål på nick hittills under säsongen, de två övriga möts på söndag. Budgetminstingen Blackpool tar emot Joakim von Anka-rika Man City på Bloomfield Road, och om allt går ”normalt” till så ska Man City vinna med sisådär fem måls övervikt. Jag höjer dock ett varningens finger för Ian Holloways lag, som verkar ha en omutlig vilja och kämpaanda. Kan de hålla oavgjort till 35:e-40:e minuten så kan de bli oerhört jobbiga att möta för Mancini, Tevez och de andra. Antingen blir det 1-0, 0-0 eller 0-5, helt enkelt. Blackpool är trots allt det lag som tillåtit flest avslut mot mål emot sig (52), och det är inget bra facit eller tecken när det är Man City som kommer på besök.

Blackpool – Man City
1: 6,20
X: 4,20
2: 1,66

Av någon anledning lockar Aston Villa och Chelsea fram någonting ur varandra som ofta gör de här matcherna speciella. 4-4-mötet på annandagen 2007 är ett exempel, Chelseas 7-1-seger från i våras ett annat. Det blir inte alltid så målrikt, förstås, men ändå alltid sevärt. Chelsea åker upp med ett par tuffa skador som försvagar dem, samtidigt som det här blir det första blytunga testet för Gerard Houllier. Nu har han haft tid att fundera på vad han vill med sitt lag, och även om de flesta har varit iväg på landslagsuppdrag den senaste veckan så har de kunna ladda mentalt. Den här hemmamatchen är bra mycket större för Aston Villa än vad bortamatchen är stor för Chelsea, om man säger så. Jag tror att Villa kniper minst en poäng.

Aston Villa – Chelsea
1: 5,00
X: 3,60
2: 1,90

När man snackar om ”mardrömsarenor” finns det de som tror att sånt där inte spelar någon roll, och så finns det de som tror att det har en stor betydelose. Jag tillhör den senare gruppen. Tottenhams spelare vantrivs rejält på Craven Cottage, och även om Tottenham är ett bra mycket bättre lag än Fulham så känns matchen synnerligen oviss. När det gäller ett lag som Mark Hughes har hand om bör man alltid utgå från ett kryss, eftersom 14 av hans 18 senaste PL-matcher som tränare slutat oavgjort. Tottenhams senaste seger kom 2002, när de vann med 2-0, och eftersom målskyttarna hette Sheringham och Poyet sätter det saker och ting i ett perspektiv.

Fulham – Tottenham
1: 3,05
X: 3,30
2: 2,66

I övrigt vill jag varna för att Birminghams manager Alex McLeish lyckats få med sig ett kryss i tre av fyra möten med Arsenal sen han tog över klubben, och i alla tre fallen har de hämtat upp underläge. Krysset ger 5,90 och kan vara en kul gardering. West Brom skrällde borta mot just Arsenal nyligen, men de gör inte om det på Old Trafford. Man Utd är glasklara till 1,30. West Ham är usla borta och får problem mot ett Wolves som jag tycker ser bättre ut än resultatraden, hemmaseger för Wolves ger 2,36, och avslutningsvis tror jag att Wigan släpper in sitt första mål på bortaplan för säsongen på St.James Park – det bör bli 1-0 eller möjligen 2-0 till Newcastle. Ettan betalar tillbaka 1,89 gånger pengarna.

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB