Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Kvalmatcher ger vinst

av Jonas Dahlquist

Det som är speciellt med kvalmatcher till stora turneringar är att de – i ett så här tidigt läge – betyder något för precis samtliga länder. Om fyra-fem omgångar är chansen till ett slutspel i Polen/Ukraina 2012 borta för många, men än lever drömmarna…

Ta ett landslag som det tjeckiska, till exempel. De har inlett kvalet katastrofalt, men har fortfarande alla möjligheter att åtminstone nå en andraplats – men då krävs det vinst nu, och laget som står för motståndet är gruppledaren Skottland. Skottarna har tagit fyra av sex möjliga poäng hittills, men det blir inte lika imponerande när man tittar på vilka de har mött. 0-0 mot Litauen borta och knapp seger (2-1) mot Liechtenstein hemma. Tjeckerna har förvisso lyckats förlora sin enda kvalmatch hittills, hemma mot de nyss nämnda litauerna, men den matchen lägger jag under ”slumpkontot” än så länge. Spanien kommer givetvis att jogga hem den här kvalgruppen. Sen bör tjeckerna ta andraplatsen. Då ska de bara vinna här.

Tjeckien – Skottland
1: 1,72
X: 3,95
2: 5,90

En av de häftigaste matcherna under fredagen spelas på tysk mark, mellan två hemmalag! Ja, åtminstone nära nog… med tanke på den enorma mängd människor med turkisk bakgrund som bor i Tyskland så kommer det att vara ett vansinnigt drag på läktaren när landslagen nu möts. Båda har inlett kvalspelet med två segrar, vilket dessutom gör matchen till en mycket tidig gruppfinal. Sådana vinner alltid Tyskland. Alltid.

Tyskland – Turkiet
1: 1,63
X: 4,00
2: 6,80

Är det någon grupp som är svårtippad så är det kvalgrupp D. Just nu delar Albanien och Vitryssland på ledningen med fyra poäng vardera, sen kommer Frankrike och Bosnien med tre poäng, och efter dem har Rumänien två poäng. Huvva!!! Det är bara nollpoängaren Luxemburg som kan känna sig avsågade hittills. Albanien möter Bosnien hemma i Tirana, och även om albanerna har hemmaplan och en intressant generation fotbollsspelare på väg upp så ska Bosnien kunna vinna det här. Spelare för spelare är bosnierna bättre på, i princip, varje position.

Albanien – Bosnien
1: 3,15
X: 3,35
2: 2,58

Frankrike möter förresten Rumänien hemma i Frankrike på lördag, och nu MÅSTE väl ändå alla bedrövelser vara över. Jag tror att bortasegern mot Bosnien senast är en av de största i fransk landslagshistoria, inte för att manifestera framgång (som EM- och VM-finalerna), utan för att visa att det nu är slut på motgångar.

Frankrike – Rumänien
1: 1,68
X: 3,85
2: 6,40

I övrigt kommer förstås Spanien slå Litauen (odds: 1,10), trots litauernas fräcka kvalstart. Ett Norge på klar uppgång har stora möjligheter att slå Cypern borta (odds: 2,44) och vi svenskar kan inte räkna med någon hjälp från Moldavien vad det gäller att sno poäng av Holland, ”oranje” vinner trots bortaplan (odds: 1,26).

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB