Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Magiskt och märkligt El Clasico

av Jonas Dahlquist

Tretton världsmästare och tio Ballon d’Or-kandidater finns på planen när Barcelona och Real Madrid möts på Camp Nou ikväll, och som om det inte vore nog finns världens två hetaste tränare vid sidlinjen också. Det är bäddat för något alldeles, alldeles speciellt.

Själv är jag så priviligierad att jag ska vara på plats, och det är bara att tacka någon lycklig stjärna för att det är så – för det vi kommer att få se har förutsättningar för att bli den bästa matchen genom alla tider. Jo, så är det faktiskt! Fotbollen utvecklas och blir bättre hela tiden, och här har vi världens just nu två bästa klubblag, båda (nästan) skadefria, och med respektive galjonsfigur/ledargestalt i kanonform.

Nu finns det förstås en överhängande risk att lagen tar ut varandra, och att den berömda rädslan för att förlora blir större än viljan att vinna.

Det jag tror blir avgörande är huruvida det kommer ett tidigt mål eller inte, och med ”tidigt” menar jag inom de 20 första minuterna. Skulle något av lagen göra mål där tvingas det andra laget lossa på tömmarna, rycka tussarna, och vilken ytterligare travterm ni vill. Hur som helst blir det åka av. Om det istället förblir 0-0 till, ska vi säga halvtimmen spelad, då tror jag att försiktigheten kommer att ta överhanden. Något att ha med sig om man livespelar.

José Mourinho vore inte José Mourinho om det inte hände en väldig massa saker runt omkring honom hela tiden. Det kan liksom aldrig vara lugnt eller normalt, det måste vara extremt åt endera hållet. Därför tror jag på ett extremt resultat ikväll också.

Antingen har han tagit sig vatten över huvudet och satsat för mycket på sina utspel. Hans ego skriver en hel del checkar som man undrar om det finns täckning för, om man säger så. Pep Guardiola kan sitt Barcelona och får de ett övertag i matchen kan det rinna iväg målmässigt, men jag tror inte att det blir så – jag tror nämligen att Real Madrid kör över Barcelona.

mourinho-guardiola-madrid-clasico.jpg

Egentligen går jag mer på känsla än förnuft, och den inre bild (nu blir det flummigt här) jag har av matchen är hur Real gör 3-0 eller 4-0 mot slutet av matchen, och Mourinho kutar in på planen och glider runt på knä, allt medan Barcapubliken blir vansinnig. Det är ju sådana saker som händer kring Mourinho. Det blir sällan vanliga matcher, så varför tro på ett vanligt resultat?

Barcelona – Real Madrid
1: 2,20
X: 3,60
2: 3,70

Mer än 2,5 mål i matchen?
Ja: 1,77
Nej: 2,28

Utvisning?
Ja: 2,72
Nej: 1,57

Straff?
Ja: 3,05
Nej: 1,47

De två sistnämnda spelen här kan vara extra intressanta med tanke på att domaren heter Iturralde Gonzales, en av de i särklass mest ojämna domarna i ligan. Min egen åsikt är att han är fullständigt bedrövlig, och låååååångt från den nivå man vill att en domare i ett El Clasico ska ha. Han kan mycket väl hinna med en eller två straffar samt en eller två utvisningar. Första kvarten…

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB