Startsida / Inlägg

Vem vågar lita på Norwegian?

av Sture Bjarnelind

Sakta men säkert går de segdragna tvisterna kring Norwegians alla förseningar på långlinjerna (USA och Bangkok) framåt. Bolaget hävdar fortfarande envist att många av förseningarna orsakats av ”extraordinära omständigheter” (och därmed inte behöver ersättas). Det skulle förvåna om den taktiken håller särskilt länge till.

I går fick Norwegian möjligheten att förklara sig i Attunda tingsrätt. En svensk familj kräver via kände flygrättsadvokaten Stephan Eriksson 600 euro per person för att familjens resa till Bangklok försenats med 13 timmar. Detta sedan både den ordinarie flygplansmodellen Dreamliner och ett äldre ersättningsplan fått problem.

Norwegian har inte ersatt familjen alls och orsaken är som i de flesta andra fall: ”extraordinära omständigheter”.

Frågan är hur länge en omständighet kan anses vara just ”extraordinär”. Om problemet skett tillräckligt många gånger kan man, som i andra branscher, hävda att företaget haft tid på sig att täcka upp för de problemen.

Problemet var initialt att Norwegian vid lanseringen hade så få plan. Om ett krånglade gav det effekter för samtliga resor på den linjen och gav förseningar i flera led. Eftersom bolaget inte ingår i någon sammanslutning finns heller inga avtal om ”hjälp” vid problem.

Redan innan parterna träffades i tingsrätten igår (rättegången planeras till februari, ett år efter familjens försening) har en domstol i Storbritannien redan slagit ner på den här typen av ursäkter. En dom nyligen slog fast att flygbolag alldeles för lätt kan gömma sig bakom just ”extraordinära orsaker”. Domen kan bli viktig även om den överklagas till Högsta domstolen och kanske därefter till EU-domstolen. De summor det rör sig om är astronomiska – inte minst för Norwegian.

Det märkliga är att felen, ja de på flygplanen, rimligen bör vara Boeings ansvar. Man kan därför undra hur köpekontrakten ser ut. För i nuläget är det Boeing som levererar skit, men Norwegian som får ta smällen. Och den badwill detta gett för Norwegian blir en stor utmaning att försöka vända i framtiden.

Många vänner och läsare hör nu av sig med oroliga frågor: vågar de lita på Norwegian? Vågar de boka deras flyg på långresan till USA eller Bangkok?

Även om fler plan köpts in av norrmännen – och ytterligare köp är på gång – är mitt svar:

– Ja, om du inte har bråttom någonstans när du kommer fram. Eller bråttom när du kommer hem. Och om du inte har något emot risken att sitta i timmar på en flygplats med dålig information. Då är Norwegian fortfarande ett spännande val.

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Love Isakson Svensén och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB