Startsida / Inlägg

Solstol med ac och vattenland på Birka… det är april

av Sture Bjarnelind

Brukar du också leta efter aprilskämt när det är dags? Låt mig säga så här: i år behövde man inte leta.
Facebook, Twitter, nätet… aprilskämten duggade tätt i år även för oss i resebranschen. En del fyndiga, andra ännu mer fyndiga.

Här är några sköna reseskämt i år.

Förhandsboka din solstol på stranden
Apollo gick all in med sitt skämt i år och erbjöd förhandsbokning av solstolen – på stranden. En redaktionsmedarbetare (som vill vara anonym) lanserade detta som tänkbar ”tummen ner” i min lördagsspalt i nyhetstidningen. Ända till en annan kollega upptäckte att man tydligen kunde få sin solstol med luftkonditionering och som all inclusive.

Semestra som en bonde – med Ving
Ving gjorde det självklara och hängde på bondetrenden från tv och släppte just denna dag nyheten ”Livet på landet” på företagets Facebooksida. Det började trovärdigt, resenärerna får själva sköta djuren på gården och lära sig allt om spannmålsodling. Boendet sker i större familjerum, men det finns en risk att man hamnar i drängstugan och får leva med utedass. Först ut är Finca de los Cerdos och Hacienda Amigos de los Animales på Mallorca. Jag gillar aprilskämt ”som skulle kunna vara sanna” – och detta är ett sånt. Dock en bit upp till förra året då Ving lovade speciella resorts för hipsters. Det aprilskämtet tog priset 2014.

Vattenland på Birka
Det inleds som ett flashigt pressmeddelande som känns åtminstone lite trovärdigt. Rutschkanor finns ju redan på riktigt stora kryssningsfartyg. Men Birkas sensationella lösning är att allt avslutas med ett dopp i Östersjön. I telegrammet låter en chef berätta att man först måste lösa problemet med hur man ska få upp passagerarna i fartyget igen efter badet. Längre fram siktar man dessutom på en version för vinterbadare.

Rymdresor – med SAS
2020 är det dags. Då lanseras SAS Space Space Travel. Så långt hänger man med, men sedan avslöjas skämtet ganska snabbt. Flyg till Hongkong på 20 minuter,  New York på 25 och San Francisco på 30. På planen ska 3D-hologram-underhållning erbjudas – dessutom en lounge svävande i rymden som fått namnet Free Floating Lounge. Nåja, om de skrivet 2014 kunde man åtminstone lurats med i ett par meningar…

Inbyggda selfiepinnar på Swebus-bussarna
Bussförarna jublar. Äntligen blir det slut på alla passagerare som tränger sig fram till förarplatsen för att ta selfies. Just 1 april skulle detta förbjudas  på Swebus-bussarna – men istället utlovades nya säten med inbyggda pinnar.
– Det är ju kul på många sätt med den här typen av groupies, men jag måste ju främst fokusera på att köra säkert i stället för att posera, menade Kim Ratt, bussförare hos Swebus.
Swebus framtidsversion var att kunna erbjuda selfiedrönare som följer med bussen och tar bilder utifrån. Fyndigt.

Sveriges första flygplatsdjurdagis
Malmö Aviation tänkte på djuren i år. På Malmö flygplats, Bromma och Landvetter utlovades Sveriges första flygplatsdjurdagis, i just Malmö Aviations regi. Djuret skulle lämnas på enklaste vis i en lucka i servicecentret, därefter var det flygbolagets ansvar. Inledningsvis skulle servicen endast gälla för hundar, katter och gnagare.

Följ med på en tur – med Vasa
Nånstans går väl gränsen även för aprilskämt. Här har den passerats redan i rubriken, för ingen – absolut ingen – kan undgå att förstå vad detta är frågan om. Men det hindrar inte att en unik seglats med självaste regalskeppet Vasa är lustigt. Och det vore förstås en dröm för arrangören Liveit, som låg bakom skämtet. Ingick gjorde mjödmingel, lunch och middag. Simkunnighet ett krav.

Bad- och surfparadis året om – i FinlandI
Finland fick Hufvudstadsbladet i Helsingfors till det riktigt bra i år. Där lät man berätta att Tölöviken i Helsingfors skulle bli ett bad- och surfparadis året om, under ett glastak som blir näst intill osynligt.
– Det är möjligt med den nya nanotekniken, säger professor Pehr Verss vid Tekniska högskolan till tidningen.
Påminner lite om de två KTH-eleverna som spånade kring att lägga ut sand på Norrmälarstrand, gräva ner leden i en tunnel och skapa Stockholms eget Copacabana.
Fast… det var inget skämt!April april på er.

 

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Sandra Christensen, Alex Rodriguez, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB