Startsida / Inlägg

Stockholms TUR – märkte inte många

av Sture Bjarnelind
Intressanta, om än ganska få, möten var det när TUR gästade Stockholm.
Intressanta, om än ganska få, möten var det när TUR gästade Stockholm.

Hade du inte heller någon aning om att det var resmässa i Stockholm den gångna helgen. Men det var det, när Göteborgsbaserade TUR gjorde sitt första gästspel i huvudstaden? 

Ett 80-tal utställare tog emot konsumenter i Waterfront Building och… nä, det var inte många som hittade dit.

När jag tittade in i söndags vajade en enda liten ståflagga med TUR-logga utanför Waterfronts entré, en mindre än de två som pryder Pressbyrån som jag passerade på Kungsholmen på vägen till mässan.

De utställare jag mötte på söndagen undrade också nästan alla var besökarna tagit vägen.
Och när till och med branschfolk berättade att de bara av en tillfällighet fått besked om den lilla mässan kändes arrangemanget naturligtvis som en halvmesyr.

Det är synd för jag har alltid velat se TUR i Stockholm – fast på riktigt. 

Men okej, detta ska nog ses mer som ett test. Och kanske också en maktdemonstration mot ännu mindre Stockholm Travel Show som försökt etablera sig i ett par år men som fortfarande för en ännu mer anonym tillvaro.

Totalt kom det 2551 besökare under de två mässdagarna. Det är förstås ingenting jämfört med stora TUR i Göteborg, men Svenska mässans TUR-ansvariga Farhad Kakavand var ändå blygsamt belåten i eftersnacket. När TUR-gästspelet sammanfattades berättade Kakavand att mässan ska ses som en test av marknaden och att det märks att det finns en potential.

För ett par år sedan föreslog jag för Kakavand det revolutionerande draget att låta TUR alternera mellan Göteborg och Stockholm. Regionen runt huvudstaden inkluderar nämligen runt 90 procent av hela branschen. 

*

Var det då inget som var bra på ”lilla” TUR.

Ja, den afrikanska uppslutningen överraskade. Många relativt okända aktörer på plats – och mest lockades jag av Rwanda. Hemvisten för min Bucketlist-etta bergsggorillan har alltid fungerat som en magnet, fick också ett bra samtal med delegationen och lärde mig att Rwanda numera också är ett av Afrikas säkraste länder. Nu vet ni det också.

Även tanken med de spontana scenerna var bra. Åskådarna som följde UD:s Patrik Nilsson verkade nöjda. De var också de som bjöds på allehanda information om pilgrimsvandring till Santiago de Campostela. Idén med scenerna kändes intim och informerande just för konsumenter.

Ska vi tro att TUR gör ett nytt – och bättre – försök nästa år?

TUR 2
Fin dans och musik bjöds från Sri Lanka – tyckte alla utom de som ville lyssna på vad som sas på scenen bredvid.
Rwanda på TUR
Mest spännande: Rwanda, som valde att också prata om annat än bergsgorillor. Som att Rwanda är ett av Afrikas säkraste länder. Kan en cykelsemester locka?
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB