Startsida / Inlägg

Märker inte du heller att djuren plågas?

av Sture Bjarnelind

Här kommer nästa bekräftelse på att vi människor inte är snälla mot djuren.
En ny studie som organisationen World Animal Protection gjort i samarbete med universitetet i Oxford slår fast att fyra miljoner turister varje år besöker attraktioner med vilda djur där turisterna sannolikt bidrar till storskaligt djurplågeri och påverkan som rent av kan bidra till utrotning av djuren. I de flesta fall utan att turisterna själva är medvetna om detta.
Såna här studier kommer numera titt som tätt. Det är sällan någon munter läsning, men det är ändå skönt att det finns organisationer som agerar. Och ni ska veta att det bakom varje rön finns en äcklig sanning. Gå gärna in på World Animal Protections svenska sajt. Det är ingen underhållande läsning.
WAP:s arbete betalar sig – det är viktigt att veta. Förra årets hårda kritik mot elefantturismen har till exempel gjort att Sveriges tre största charterbolag i vinter strukit alla såna utflykter ur sina program.
Vad de senaste forskarrönen resulterar i vet man förstås inte än. Men de är entydiga: vi är inte snälla mot djuren.

Nedfilade tänder. den känsliga nosen sönderbränd (för att man ska kunna dra igenom ett rep) Hårda slag för at tvinga upp björnen på två ben där den torteras för att vicka åt sidan. På så vis skapas en dansande björn. Foto: WORLD ANIMAL PROTECTION
Nedfilade tänder. den känsliga nosen sönderbränd (för att man ska kunna dra igenom ett rep) Hårda slag för at tvinga upp björnen på två ben där den torteras för att vicka åt sidan. På så vis skapas en dansande björn.
Foto: WORLD ANIMAL PROTECTION

FORSKARNA UNDERSÖKTE 48 attraktioner med vilda djur runt om i världen, allt från gatuunderhållning som ormtjusning, dansbjörnar och shower med makaker till stora, etablerade anläggningar med tiotusentals besökare varje år.
Forskarna valde sedan ut 24 av de som är bland de mest populära (runt 3,6–6 miljoner turistbesök årligen), och granskade dem mer grundligt.

Resultatet:
18 attraktioner (inklusive ”tigerselfies”, vandra med lejon, delfinarier, Kopi Luwak-farmer och elefantparker) påverkar välfärden negativt för runt 230 000–550 000 djur.
14 attraktioner (120 000–340 000 djur) har negativ påverkan på bevarandet av vilda djurarter.
Bara sex av attraktionerna (1 500–13 000 djur) bedömdes ha positiva effekter för djurens välfärd och bevarande – samtliga av dessa var reservat för vilda djur.
Slutsatsen: ”2-4 miljoner turister stöttar varje år ekonomiska verksamheter som sannolikt har negativ påverkan på djurens välfärd och/eller artbevarande.”
Forskarna undersökte också hur turisterna gillat/ogillat attraktionerna på sajten Tripadvisor. Man upptäckte då att attraktioner med sämre djurvälfärd fick mer negativ respons än de med bättre välfärd. Men även för de med sämst betyg var i genomsnitt 80 procent av betygen positiva.
Jag skäms när jag känner att jag ibland är en av dem. Är du?

 • Tjänstgörande redaktör: Jenny Åsell, Mikael Hedmark
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB