Startsida / Inlägg

Tillbaka på banan

av gorbol

Tillbaka på banan igen efter två veckor i passningsskugga.
Under den tiden har det hunnit hända en hel del – trots att transferfönstret inte öppnar förrän i dag.
Här något av det viktigaste:

Örebro tar Daniel Gustavsson på lån från AIK
Intressant. Gillar ”DG”, en snabb, löpstark, tuff och ytterst laglojal yttermittfältare som aldrig viker ned sig utan gör sitt jobb i båda riktningarna.
Konsekvensen kan bli att Kalle Holmberg flyttas upp ett hack och nu får konkurrera på sin normala position, som anfallare.
Prognosen: ”DG” tar plats i startelvan och blir omgående en tongivande spelare.

Örebro tappar lånet Alhassan Kamara som återvänder till AIK
Crespo har under våren varit fundamental för ÖSK:s anfallsspel. En snabb, fysisk forward som både kan agera target och gå i djupled. Har gjort sex mål och svarat för två målgivande passningar och hållit en jämn och hög nivå.
Prognosen: Alltid jobbigt att tappa sin försteforward, men är det något lag som klarar det är det ÖSK, som har det väl beställt på anfallssidan och som, enligt Nerikes Allehanda, är på väg att landa Marcus Pode från Mjällby.

Hammarby signar kontraktslöse Luke Rodgers
”En ganska snabb och fysisk anfallare som löper kopiöst, men som har svårare för att omsätta målchanserna han skapar i mål.”
Det var omdömet jag fick om Rodgers från en som på plats sett honom under hans senaste sejour i Shrewsbury.
Vad det omdömet är värt återstår att se, men jag får ju känslan av att Hammarby i Erik Sundin och Billy Schuler redan har den här typen av spelare i truppen.
Själv trodde jag att Hammarby skulle investera i en stor och stark forward med förmåga att binda fast bollen i sista tredjedelen.
Prognosen: Ytterst osäker. Kommer Rodgers rätt in i det kan han bli ”Lucky Luke”, men det kan nog lika gärna bli en flopp.

Östersund gör sig av med Ryan Gilligan
Lite märkligt sett till vad Gilligan presterat i klubben. 27-åringen har använts både som försvarare och mittfältare och klarat båda rollerna galant.
Det sägs från ÖFK-håll att Gilligan lämnat av sociala skäl, men det spekuleras också – friskt – i att han gjort sig omöjlig i klubben.
Att Gilligan är en temperamentsfull herre vet inte minst den lokala tidningens sportchef, som vid ett tillfälle tippade att ÖFK skulle få stryk i en match, varpå Gilligan frankt förklarade att han i fortsättningen inte hade för avsikt att tala med sportchefen i fråga.
Gilligan är nu klar för tabelljumbon Brage.
Prognosen: Behöver ändå inte betyda så mycket eftersom ÖFK redan har gjort klart med fyra nya spelare, bland dem Marcus Törnstrand, med ett förflutet som mittback i Hammarby.

Brage säljer Patrik Carlgren till AIK
Den såg man komma. Ambitiöse och välskolade U 21-landslagskeepern ”Putte” Carlgren har varit ryktenas man under våren och tydligen kunnat välja och vraka bland anbuden. Har ingen som helst skuld i att Brage havererat fullständigt.
Prognosen: Brage har tagit Hammarbys reservmålvakt Tim Markström på lån. Sett till hur det har sett ut under våren och sommaren kommer Markström få att göra.

Örgryte byter tränare
Duon Hans Prytz-Jonas Karlén byts ut mot Marcus Lantz-Sören Börjesson.
Ett kontroversiellt beslut sett till att det var Prytz och Karlén som tog upp Öis i superettan.
Ett ganska logiskt beslut sett till vad Öis har presterat under våren och hur det har hattats med såväl laguppställning som spelsystem.
Prognosen: God. Både Lantz och – framför allt – Börjesson är väl bekanta med hur det fungerar i klubben och kombon känns ju superspännande så tillvida att Lantz som spelare gjorde sig känd som en riktig tuffing medan Börjesson på sin tid ansågs vara en av landets mest tekniska och spelskickliga spelare.

Gif Sundsvall säljer Ari Skúlason till Odense
Direkt väntat. Kanske inte att Skúlasons val föll på just Odense, men att den spelskiclige islänningen skulle lämna. Han är helt enkelt för bra för den här serien. Det är inte helt klart ännu, men det troliga är att Skúlason försvinner direkt.
Prognosen: Med tanke på att det legat i luften så länge är det här ingen smäll för Giffarna. Självklart är det ett riktigt tungt tapp, men ex-AIK:arna Kevin Walker-Nicklas Maripuu måste ändå anses ha hyggliga förutsättningar att täta hålet som uppstår efter Skúlason.

Njogu Demba-Nyrén bryter kontraktet med Brage
Knappt pengarna tillbaka på den. 34-åringen har gått skadad mest hela våren och bara gjort något enstaka inhopp. Avrundar sejouren i klubben med att såga lagkompisar och tränare jäms med fotknölarna.
Prognosen: Först Tauer, sen Demba-Nyrén och – om man ska tro ryktena – snart Dulee Johnson. En efter en lämnar vinterns så kallade supervärvningar Brage, sörjda och saknade av ingen. Ett av svensk elitfotbolls värsta fuskbyggen de senaste åren är på väg att monteras ner. Klubbens sportchef Michael Kallbäck är redan i färd med att bygga nytt och att det är med sikte på spel i division 1 norra nästa säsong får man ta för givet.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB