Startsida / Inlägg

Nomineringar till min egen ”gala”

av gorbol

Glöm pompa och ståt, tv-sändning och krystade tal.
Den här ”galan” äger rum i det lilla formatet, nämligen i denna blogg.
Åtta kategorier, fyra personer i varje…
… och de nominerade är:

Säsongens målvakt
Oscar Jansson, Örebro
Otto Martler, Falkenberg
Matt Pyzdrowski, Ängelholm
August Strömberg, Degerfors
Kommentar: Martlers 14 nollor imponerar, men han har också gjort sig skyldig till ett par präktiga tavlor på sistone. Jansson, med tio nollor, sätts inte i arbete lika frekvent och har därför en förhållandevis otacksam uppgift, men har gjort det bra. Strömberg och Pyzdrowski är båda trygga och stabila och kommer med jämna mellanrum upp med matchavgörande insatser.

Säsongens försvarsspelare
Patrik Anttonen, Degerfors
Danny Ervik, Falkenberg
Tobias Karlsson, Falkenberg
Magnus Wikström, Örebro
Kommentar: Att jag tar ut tre mittbackar är rätt talande för serien; det finns helt enkelt inte särskilt många ytterbackar som sticker ut. Wikström har varit en klippa i ÖSK hela säsongen. Anttonen har bidragit stort till att Degerfors gått så starkt. Ervik är en löpstark högerback som bidrar i båda riktningarna och karismatiske Karlsson chefar med den äran i FFF.

Säsongens mittfältare
Kennedy Bakircioglu, Hammarby
Junes Barny, Ängelholm
Niclas Eliasson, Falkenberg
Ahmed Yasin, Örebro
Kommentar: Nån som grymtar? Förstod nästan det. Bakircioglu och Barny kan lika gärna sorteras in under kategorin anfallare, men nu är det som det är. Båda är tekniskt skickliga, har spelförståelse utöver det vanliga – och gör mål. Eliasson toppar assistligan och kan, precis som Yasin, slå sin motståndare på olika sätt och därmed skapa ytor både för sig själva och sina lagkamrater.

Säsongens anfallsspelare
Johan Bertilsson, Degerfors
Johan Eklund, Sundsvall
Joel Johansson, Gais
Victor Sköld, Falkenberg
Kommentar: Sköld skytte- och poängkung, en smart och fräck spelare. Bertilsson leder Degerfors offensiv, målskytt med ett brett register. Eklund bär nästan på egen hand Giffarnas anfallsspel, stor, stark och målfarlig. Johansson en speedkula med löpkapacitet som få, har möjligen bränt lite för många klara chanser.

Säsongens unga spelare
Thomas Boakye, Östersund
Niclas Eliasson, Falkenberg,
Dzenis Kozica, Värnamo
August Strömberg, Degerfors
Kommentar: Okej, serien har successivt förvandlats från att vara en tummelplats för gamla avdankade spelare till att bli ett skyltfönster för allsvenska klubbar, men konkurrensen i den här kategorin är ändå inte sådär vansinnigt tuff. Boakye en blixtrande snabb ytter och Kozica en liten artist med näsa för målet.

Säsongens domare
Nermin Cisic, Värnamo
Robert Daradic, Helsingborg
Glenn Nyberg, Borlänge
Lars Olsson, Umeå
Kommentar: Generellt tycker jag att standarden på rättsskiparna i serien är ojämn, att det är för mycket korpralsfasoner och viftas för flitigt med korten, men här är en fyrklöver som kombinerar fin speluppfattning med ett emellanåt skönt avväpnande leende.

Säsongens tränare
Hans Eklund, Falkenberg
Tor-Arne Fredheim, Ljungskile
Graham Potter, Östersund
Joakim Persson, Ängelholm
Kommentar: Det enklaste hade givetvis varit att plocka tränarna för de fyra topplagen, men det är svårt att gå förbi Fredheim, som med snudd på obefintliga resurser gjort LSK till ett stabilt mittenlag, Persson, som trots en sönderhackad försäsong fått ÄFF att bjuda på så mycket grannlåt och Potter som i ur och skur hållit fast vid den lika fascinerande som underhållande spelidén.

Säsongens spelare
Johan Eklund, Sundsvall
Niclas Eliasson, Falkenberg
Oscar Jansson, Örebro
Victor Sköld, Falkenberg
Kommentar: Här är konkurrensen givetvis stenhård, men samtliga fyra nominerade uppfyller med råge kraven för att få utmärkelsen.

Dina egna funderingar? Har jag glömt någon? Ska någon bort?
Vinnarna presenteras 3 november, alltså dagen efter att serien är färdigspelad.

***
Omgångens tre höjdare
Falkenberg-Varberg, lördag
Matchen med stort M. Hallandsderby med allt i potten. Serieledande FFF slåss för allsvensk direktplats. Saknar i denna match målvakten Otto Martler och mittbacken Daniel Johansson. Bois kringar kring nedre strecken. Kommer till spel utan avstängde keepern Dan Sadé. Det snackas om publikrekord på IP, över 5 000 åskådare.

Assyriska-Sundsvall, söndag
AFF har inte särskilt mycket att spela för, men är alltid svårslaget på hemmaplan och har dessutom fått tillbaka viktiga kuggar som tidigare varit skadade. Giffarna måste nog ta en trea för att inte tappa kontakt med tätduon. Frågan är om anfallsspetsen Johan Eklund konserverat superformen.

Örgryte-Örebro, måndag
Botten mot toppen i en vansinnigt viktig match. Öis måste börja vinna för att kunna kravla sig upp över det nedersta strecket. Jonathan Azulay avstängd och anfallaren Oskar Wallén borta på obestämd tid med ett avslitet korsband. ÖSK mer eller mindre piskat att vinna om man vill stanna topp-två. Förlorade en träningsmatch mot AIK, 2-3, i veckan. Frågetecken för vänsterbacken Samuel Wowoah.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB