Startsida / Inlägg

Betyg på Bajens nyförvärv

av gorbol

Tillbaka i sadeln igen efter ett uppehåll som var lika uppskattat som en böld i… ja, du vet var.

Av topplagen är Hammarby först ut i omstarten, med bortamatch mot Husqvarna i morgon kväll.

Vad passar då bättre än att betygsätta Hammarbys elva nyförvärv?

Nä, tänkte väl det.

Nu kör vi.

Lars Saetra   3

Lite Mertesacker över honom. Hyfsad i positionsspelet, skaplig med boll, stark i luftrummet, men trög i vändningarna och sett till sin imponerande fysik knappast skräckinjagande. Har blandat och gett.

Utvecklingspotential: God. Är bara 23 och kommer rimligen att bli bättre. Behöver en snabbare och tuffare mittback vid sin sida.

Topp tre på sin position i serien? Nej, inte än.

Marko Mihajlovic   2

Back up-alternativ som mittback och – vid något enstaka tillfälle – som vänsterback. En fighter som är tuff och bra i luften. Ingen speedkula och sämre i positionsspelet.

Utvecklingspotential: Nja, han är 27 och blir rimligen inte så mycket bättre, även om just mittbackar tenderar att mogna lite senare. Ingår knappast i framtidsplanerna.

Topp tre på sin position i serien? Nej.

Stefan Batan   3

Ikon och bäst i laget i Assyriska. Här mer en i mängden. Hyfsat stark i båda riktningarna, uppskattad för sina fighteregenskaper, men han har faktiskt inte gjort en enda poäng på 19 matcher.

Utvecklingspotential: Fyllt 29 och har en krävande spelstil… jag gillar spelaren, men misstänker att han snart kan vara på retur.

Topp tre på sin position i serien? Gränsfall, men nej.

Erik Israelsson   2

Ytterst svårbedömd. En spelare som har det mesta; taktiskt skicklig, tuff och rejäl, stark i luften och användbar på många positioner, men också extremt skadebenägen och därför bara ett av många mittfältsalternativ.

Utvecklingspotential: Får han bara vara frisk och träna och matcha frekvent finns det betydligt mycket mer att hämta här, men frågan är om hans kropp verkligen pallar för elitfotboll. Killen är 25 och måste snart ta nästa kliv i karriären.

Topp tre på sin position ni serien? Nej, inte i nuläget.

Johan Persson   5

Köptes in för att bli en ledare på mittfältet och har motsvarat förväntningarna. Hög lägstanivå, grym duellspelare, bra karaktär och allt bättre med boll. Döljer sin brist på snabbhet med att läsa spelet väl. Ett klipp, helt klart. Har ett bra skott, men måste vässa till träffbilden.

Utvecklingspotential: Har fyllt 30, är en bitig typ och får därför vara nöjd om han håller den här nivån i ett par, tre år till.

Topp tre på sin position ni serien? Ja, tveklöst.

Fredrik Torsteinbö   4

Snabb, tekniskt skicklig i fart, kreativ. Tar inte alltid rätt beslut men fyra mål och sex assister på 14 matcher är ett facit som inte skäms för sig. En av lagets bästa spelare under våren, men i höst mest skadad. Kan även spela ytterback. Största fyndet från andra sidan kölen.

Utvecklingspotential: Är bara 23 och har långt ifrån peakat. Blir förmodligen ännu vassare nästa säsong.

Topp tre på sin position ni serien? Säger ja – med lite darr på ribban.

Jan Gunnar Solli   2

Med 40 landskamper och meriter från Champions League hade i alla fall jag förväntat mig mer. Positionssäker, läser spelet bra och kan användas i många positioner, men saknar speed och har bara ordinär teknik. Såg direkt otränad ut när han kom.

Utvecklingspotential: Man, eller jag, har väntat hela säsongen på att han ska växa ut till en jätte, men så har det inte blivit. Fyllda 33 känns det som att han är närmare slutet än en ny vår.

Topp tre på sin position ni serien? Inte en chans.

Lars Mendonca Fuhre   2

Kvick, hyfsat teknisk och blixtrar till då och då, men fortfarande alldeles för ojämn i sina prestationer, både från match till match och i matcherna. Aningen lättviktig och blir ofta av med bollen för enkelt. Fem mål på 22 matcher som ytteranfallare är inte godkänt.

Utvecklingspotential: Svårt att säga. Fyller 25 i nästa månad och kan möjligen skjuta fart igen, men det finns många av hans sort.

Topp tre på sin position ni serien? Nej.

Amadaiya Rennie   3

Det här är nog den ojämnaste fotbollsspelare jag har sett. Briljant ibland, direkt oduglig mellan varven. Speedig, löpstark med hemsnickrad teknik som funkar ungefär varannan gång. Stark en-mot-en och med hyfsade inspel/inlägg. Ytter mot låga försvar, anfallsspets när man tar hem laget.

Utvecklingspotential: Säg det… Ibland tror jag att han skulle kunna göra succé i Premier League, men lika ofta känns det som att Korpen är hans rätta nivå. 24 år och ska det hända något ytterligare måste det göra det per omgående.

Topp tre på sin position i serien? Herregud… vad svarar man på det? Ibland.

Pablo Piñones-Arce   4

Strålande långa perioder under våren, då han avgjorde var och varannan match, antingen via egna mål eller via läckert, luriga assister. Underbar spelartyp med grym teknik och härlig kreativitet. Inte blixtrande snabb, men stark i kroppen. Har tappat i kvalité under hösten, främst beroende på återkommande skador.

Utvecklingspotential: PPA är 33, har fått mycket stryk under årens lopp och är rimligen på nedgång.

Topp tre på sin position i serien? Under våren definitivt.

Linus Hallenius

Har spelat för lite och betygsätts därför inte.

Utvecklingspotential: Mycket hög – om han håller sig hel.

Topp tre i serien på sin position? Helt säkert – om han håller sig hel.

 

Betygsskala

5 – kanonköp

4 – bra investering

3 – kan bli värd slantarna

2 – kontraktsförlängning? Nja…

1 – pengarna i sjön

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB