Förlust som kan kosta

av gorbol

Första hemmaförlusten sen 29 juni.

Den kan stå Öster dyrt.

0-1 i streckmötet med Gais innebär att smålänningarna nu halkar ned på kvalplats med två omgångar kvar att avverka.

Här lite synpunkter från mötet på ”Myran”:

Matchbetyg   3

En match med två ansikten på en plan med ett underlag som nog hade funkat i stans hockeytempel (eller så hade en majoritet av spelarna feldobbat…)

Gais klart bättre i första halvlek. Höll ihop laget bra, stal bollar i fina ytor och iscensatte åtminstone en handfull riktigt vassa attacker mot Öster-målet.

Öster bedrövligt passivt och uppenbart taget av stundens allvar

Gais pausledning (se nedan) ytterst välförtjänt.

Helt annan matchbild efter paus. Öster mer aggressivt, mer löpvilligt, lyfte upp högerbacken Tibor Joza 15 meter i planen och skapade på så vis ett stort spelövertag. Lyfte sen in massor av bollar i Gais straffområde, fick tag i andrabollarna och kom till ett flertal fina avslutslägen.

Två av dem var hundraprocentiga, men tyvärr för Öster hade såväl Alexander Henningsson som Freddy Söderberg siktet fel inställt.

Öster gör det bra i en halvlek, men faller som så många gånger tidigare under säsongen på att man inte är tillräckligt effektiva.

Gais gör en mycket bra första halvlek, backar hem och kampar frenetiskt efter paus – och lyckas hålla undan.

Vinner logiskt?

Motfråga:

Vem bryr sig när blytunga poäng står på spel och det är två omgångar kvar?

Matchens lirare

Denis Velic. Öster-kaptenen satte, med känsliga fötter och överlägsen speluppfattning, sina lagkompisar i fina lägen gång efter annan i andra halvlek.

Det var sannerligen inte hans fel att det blev torsk.

Matchens grej

Målet. Två mycket fina prestationer. Först av sommarförvärvet Ariel Lassiter som läckert tog sig fram på vänsterkanten. Sen av Joel Johansson, som sög in bollen, vände sig blixtsnabbt och tryckte av med vänsterfoten.

Stolpe-in.

Utan chans för keepern Oscar Berglund.

Domare

Team Dragan Banjac stod pall för pressen. Nåt gult kort som var lite halvpetigt, men annars hur stabilt som helst.

Båda lagen ropade på straff vid ett par tillfällen, men helt rätt att inte blåsa.

Prognos

Östers första hemmaförlust sen 29 juni (Hammarby). Tre raka kryss inför matchen. Det är rimligt att tro att laget behöver minst en seger i de två återstående matcherna om man ska kunna lyckas undvika negativt kval.

J-Södra borta och Degerfors hemma är det som gäller.

Viktige mittfältsgnuggaren Josef Elvby avstängd i Smålandsderbyt. Då får Öster å andra sidan tillbaka Marcus Bergholtz.

Rimligt utfall: tre poäng.

Gais kom till match med tre raka förluster, men tredje bortasegern för säsongen innebär att ”Makrillarna” inte bara passerade Öster i tabellen utan dessutom både Ängelholm och Syrianska.

Gais avslutningsprogram: först Hammarby hemma, sen Assyriska borta.

***

Den gamla vanliga visan:

Assyriska gör en bra prestation, leder ytterst välförtjänt med 1-0 (Fredrik Holster), men tappar segern i slutminuterna då Landskronas skyttekung Andrew Stadler (13 fullträffar nu) kvitterar till 1-1.

AFF är därmed fortfarande utan hemmaseger denna säsong.

Blytung poäng för Bois, som alltså fortfarande har både Husqvarna och Assyriska bakom sig i tabellen.

Återkommer självfallet till bottendramat i veckan.

***

I form, hemmaplan och hur mycket som helst att spela för.

Ändå fick Ängelholm ge sig i mötet med Sirius, som vann 2-0 efter mål av Johan Arneng och Stefan Silva, på straff. Silvas 15:e mål för säsongen, vilket innebär att han delar ledningen i skytteligan med Sundsvalls Johan Eklund.

Sirius – seriens näst bästa bortalag efter Hammarby – i ett behagligt ingenmansland på övre tabellhalvan medan ett i alla avseenden pressat ÄFF kan behöva ytterligare ett par poäng till för att säkra kontraktet utan kval.