Startsida / Inlägg

Tobias Billström: ”De andra EU-länderna måste ta ansvar”

av Josefin Sköld

Tobias Billström, migrationsminsister.

 

Läraren och tvåbarnspappan Mohammed började sin flykt från Syrien till Sverige för sju veckor sedan. I dag är han fortfarande fast i Aten.

Familjen Alkurdi kom till Sverige för en vecka sedan efter fyra månader på flykt undan kriget. Nu hoppas föräldrarna att barnen snart ska börja prata igen.

Tillsammans har de betalat totalt 14 000 dollar rakt ner i människosmugglarnas fickor.

Anledningen: asylansökan måste lämnas in på plats, här i Sverige.

Den enda lagliga vägen in i landet, som kvotflykting, är förbehållen ett mycket litet antal i förhållande till behovet. I år har Sverige tagit emot 460 kvotflyktingar från Syrien.

Under söndagen debatterades frågan om de syriska flyktingarnas utsatta situation i SVT:s Agenda.

Aftonbladet fick ställa några frågor till migrationsminister Tobias Billström (M) efteråt:

Familjen Alkurdi har betalat 4 000 dollar till smugglare för att ta sig till Sverige, och varit på flykt med två småbarn i fyra månader. Är detta ett rimligt system?

– Det är ett utsatt läge som människor befinner sig i och det är angeläget att man försöker leta efter sätt att avväpna de här människosmugglarna. Ett bra sätt är kvotflyktingsystem som skulle kunna erbjudas till fler människor som är i behov av skydd. Det är det snabbaste och mest humana sättet.

Vilket ansvar skulle Sverige kunna ta i så fall? 

– Sverige vill se ett utökat ansvar i den Europeiska unionen…

Men nu menar jag vilket ansvar Sverige enskilt skulle kunna ta.

– Ja, fast vårt ansvar är väldigt tydligt gentemot de enskilda individerna och där kan vi se att om fler länder i EU tog emot… Sverige har redan i dag den största årliga kvoten flyktingar. Av unionens 28 medlemsstater är det bara 13 som tar emot kvotflyktingar. Femton gör det inte. Det är viktigt att arbeta mot.

Men du är migrationsminister, ser du något sätt för Sverige att underlätta möjligheterna att komma hit på laglig väg?

– Nu är det ju så att vi är medlemmar i en union och måste stå hand i hand kring de här frågorna och det är bara att beklaga att vi inte gör det i dag. I dag tar två länder emot två tredjedelar av alla syrier som söker asyl. Vi måste få till stånd en ändring av detta. Om alla tog emot lika många på årlig basis som Sverige gör så skulle unionen kunna erbjuda UNHCR 100 000 platser.

Men Sverige kan ju ändå bestämma om vi vill ta emot fler flyktingar på laglig väg.

– Men Sverige tar emot nästan mest i unionen av de syriska flyktingarna som söker asyl.

Hur många är det?

– Det totala antalet som sökt asyl hittills är det 15 000 som lämnat in en ansökan.

Men de flesta av dem har ju kommit hit på olaglig väg. 

– Ja, och kunde vi därför ha fler människor som kom som kvotflyktingar till unionen så skulle vi kunna dela på ansvaret. I dag finns det länder som inte tar emot en enda kvotflykting. Är det rimligt? Svar nej. Vi tycker att alla medlemsländer bör skaffa sig en kvot.

Bortsett från de andra EU-ländernas ansvar, ser du att Sverige skulle kunna ta emot fler syriska flyktingar på laglig väg?

– Fast om man formulerar frågan på det viset glömmer man bort att Sverige i dag tar två tredjedelar av…

Men om vi bortser från det, ser du att Sverige kan öppna för fler kvotflyktingar?

– I dag ser jag det som absolut viktigast att vi får en utökad solidaritet i EU.

Känner du något ansvar för de flyktingar som utsätter sig för livsfara för att komma hit när det inte går på något annat sätt än det olagliga?

– Jag känner ett väldigt väldigt stort ansvar för var och en som befinner sig i ett utsatt läge och jag har stått i Jordanien och varit med vid kvot-uttagningar. Och jag har stått vid gränsen mellan Libyen och Egypten och sett Migrationsverkets arbete med frågorna. Det kanske är det som har gjort mig till en stor anhängare av kvotflyktingsystemet.

Här blir intervjun avbruten av Tobias Billströms pressekreterare.