Startsida / Inlägg

Sverige ger 21 miljoner kronor till syriska barn

av Leonard Goldberg
Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson (M). Foto: Björn Lindahl
Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson (M).
Foto: Björn Lindahl

Sveriges regering skjuter till 21 miljoner kronor i bistånd till Syriens barn. Samtidigt säger biståndminister Gunilla Carlsson (M) att omvärlden måste dela på bördan.
– Barn har ju särskilda behov och de är väldigt utsatta just nu. De riskerar att drabbas dubbelt av våldet, säger Gunilla Carlsson.

På FN:s givarkonferens i januari i år gav biståndsminister Gunilla Carlsson (M) beskedet att Sverige ställer upp med 150 miljoner kronor i nödhjälp till det syriska folket. I dag gjorde Gunilla Carlsson klart att 21 miljoner kronor är öronmärkta för Syriens barn.

Pengar till mat och vaccin

Regeringen har valt att ge 15 miljoner kronor till UNICEF och 6 miljoner kronor till Rädda Barnen. Fokus för biståndet kommer ligga på mat, vaccin och skydd av barn mot övergrepp.
– Beslutet kommer fattas under april månad och det går till de här trovärdiga organisationer, som också har lokala organisationer på plats, säger Gunilla Carlsson.
Riktar ni stödet till några särskilda regioner?
– Nej, vi litar så pass mycket på de här organisationerna, att de använder pengarna klokt.
Sverige är en av de största givarländerna till det krigshärjade landet och Gunilla Carlsson är kritisk till att inte omvärlden hjälper till mer.
– Jag var på den stora FN-konferensen, där det utlovades miljarder till Syrien som FN ännu inte har sett skymten av. Det är lätt att åka till givarkonferenser och prata.
Har Sverige hållt sitt löfte?
– Ja, det har vi. Vi sa vid den tidpunkten att inom de närmsta månaderna skulle ge 150 miljoner kronor. De är nu på väg att börja betalas ut, varav detta är ett exempel på att vi riktar stödet där vi ser att behovet är som allra störst. Men igen, vi tar vår del av ansvaret, vi kan inte göra allt. Fler borde vara med att finansiera.
Gunilla Carlsson uppskattar att Sveriges bistånd till Syrien kommer överstiga fjolårets biståndsmedel på 250 miljoner kronor. Det beror dels på att fler människor i regionen har uttömt sina egna resurser, dels för att det finns stora behov i Libanon och Jordanien, mottagarländerna dit syriska flyktingar kommer.

Politisk lösning

– Vi ser inte att vi hittar en omedelbar lösning. Det här är ett humanitärt stöd, men det finns ingen en humanitär lösning. Det måste till en politisk lösning, säger Gunilla Carlsson.
Gunilla Carlsson har också valt att ge en timlön till Aftonbladet och Rädda Barnens kampanj En timme för Syriens barn.
– Det är inte bara i mitt ansvar som biståndsminister, utan också som mamma i Sverige att dela med sig. Er kampanj känns väldigt behjärtansvärd, för behoven är så stora. Jag litar också på att Rädda Barnen får fram pengarna till barnen, de har god erfarenhet av det.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB