Startsida / Inlägg

CL-säsongens 10 bästa spelare

av Ola "Rit-Ola" Andersson

345937-cristiano-ronaldo

Stort grattis till Bayern Munchen som vann gårdagens CL-final mot Dortmund. Välförtjänt även om Klopps fantastiska resa med Dortmund var värd ett bättre öde. Säsongen 12/13 är därmed över och jag tänkte passa på att lista CL-säsongens 10 bästa spelare där vi varken hittar Bayern eller Dortmund i topp.

1. Cristiano Ronaldo, Real Madrid

Med ett facit på 12 mål på 12 matcher stod Ronaldo för 46 % av Real Madrids mål i Champions League 2012-2013. Mål i båda matcherna mot Man Utd och Galatasaray säkrade avancemang för Mourinho och company.

2. Robert Lewandowski, Borussia Dortmund

Borussia Dortmunds notoriske målskytt Robert Lewandowski är given på den här listan. På 11 starter har han hittills mäktat med 10 mål och 2 assists. Skicklig i kontringsspelet och i offensivt straffområde. Hans 4 mål mot Real Madrid i den första semifinalen går till historien.

3. Bastian Schweinsteiger, Bayern München

Luis Van Gaal skolade om den forne ytterfältaren Schweinsteiger till innermittfältare och sedan dess har han varit Bayerns fältherre. Väldigt skicklig i övergångsspelet och har tillsammans med Javi Martinez utgjort turneringens förmodligen bästa innermittfält. Här även svarat för 2 mål och 4 assists och gjorde poäng i båda mötena med Juventus.

4. Leo Messi, FC Barcelona

Hur man än vrider och vänder på det går det inte att komma ifrån att Messi på 9 starter gjorde 8 mål och 2 assists. En skada störde honom i mötena med PSG och Bayern München.

5. Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint-Germain

Statistiskt sätt är det få spelare som har levererat lika jämnt som Zlatan över de senaste säsongerna. Så även i Champions League. Den här säsongen stod han för bara 3 mål men hela 7 assists på 9 starter. Bra i viktiga matcher, framförallt det andra mötet med Barcelona.

6. Franck Ribery, Bayern Munchen

Tillsammans med Robben på andra kanten bildar dom de farligaste kantspelet i Champions League.

7. Mario Götze, Borussia Dortmund

En av de allra bästa spelarna i CL slutspelet och väldigt viktig för Dortmunds anfallsspel. Bara 20 år men ändå så klok på planen.

8. Philipp Lahm, Bayern Munchen

Världens bästa ytterback, det säger allt.

9. Manuel Neuer, FC Bayern München

Den tyska landslagsmålvakten som lämnade Schalke 04 för Bayern och har sedan dess varit Europas bästa målvakt. Bra i luften, längs marken och styr backlinjen föredömligt. Har inga egentliga svagheter. Höll nollan i de sista fyra matcherna innan finalen.

10. Lukasz Piszczek, Borussia Dortmund

Dortmunds polske högerback som växt ut till en mycket viktig del i lagets anfalls- och försvarsspel. Väldigt komplett ytterback som gärna avancerar högt på kanten och slår inlägg.

Håller du med mig och min lista eller skulle du gjort din lista annorlunda? Skriv gärna dina tankar i kommentarsfältet.

 • Tjänstgörande redaktörer: Raluca Dintica och Edit Lindblad
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB