Chokladbombtårtan (recept) & kalasbilder
avJonna och Juniors 1-årskalas har varit så mysigt. Min bror, syster, systerdotter Olivia (översta bilden) och goda vänner med barn har varit här på fika och lek. Det känns stort att våra älsklingar redan haft sitt första kalas ♥
På sitt 1-årskalas tyckte jag tvillingarna skulle få smaka sin tårta. Första gången de åt något så sött och Jonna var inte alls förtjust medan Junior lyckligt glufsade i sig sin lilla bit. Deras miner var oslagbart söta 🙂
Det har blivit mycket choklad i bloggen den här veckan men kan man få nog av den varan? Inte jag i alla fall. Det går ju att äta choklad i nyttigare form som mina proteinbollar eller i proteinpulver, men när det är fest smålar jag inte på kalorierna. Det är det som är så härligt med livet – LCHF till lunch behöver inte betyda sockerfritt fika eller kolhydratfri middag. Mixa och ät det du mår bra av – medvetna val utan förbud är vad jag förespråkar.
Till vänster före grädden & till höger den färdiga tårtan fast från storkillarnas kalas förra året. |
Receptet på min favorittårta:
Ingredienser kladdkaka (x2 eller x3):
- 100 g smör
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
Ingredienser fyllning:
- ca 2 dl grädde
- ev. 2-3 dl hallon med lite socker
Ingredienser garnering:
- 250 g mascarpone
- 150-200 g mörk choklad
- jordgubbar eller andra bär/frukt att garnera med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj en rund kakform, ca 24 cm, gärna med löstagbar kant.
- Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
- Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter (eller kortare om du vill ha den lite kladdig).
- Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon med lite socker.
- Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
- Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme innan den serveras. Garnera före servering.