Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Hård träning och fertilitetsproblem

av Anna
fit_gravid.jpg
Normalviktig men minimalt med kroppsfett – inte optimalt för att bli gravid (min mage på högra bilden).

Jag fick ett mail som inte bara berör dig som vill bli gravid just nu utan alla tjejer som vill bli gravida någon gång under sitt liv och tränar mycket:

”Hej Anna!

Jag har gått och funderat ett längre tag på att skriva till dig. Det är så att jag och min man har sedan förra sommaren försökt ”skaffa” barn. Men det har varit svårt. Efter att jag slutat med mina p-piller kom min mens aldrig igång och nu har jag ätit tabletter (provera och pergotime) för att försöka få igång alltihopa. 
Jag har läst om att kvinnor som tränar mycket löpning kan ha svårt att få barn, men annars är det tyst tyst kring detta. Läser ett flertal träningsbloggar och har försökt att söka efter fakta, men jag tycker att det är dåligt med det, trots att det borde vara rätt vanligt inom träningsvärlden, eller? Jag tränar själv ungefär sex pass i veckan, styrka och löpning(intervaller och långpass), har normalt bmi,(164 lång, 52 kilo) men det är inte så mycket fett på kroppen.

Är detta kring träning och fertilitet något som du vet mer om? Jag minns att du nämnt att du gick upp lite i vikt när ni ville ha barn och jag har fått känslan av att du sitter inne med kunskap kring området. Svara eller skriv om det om du orkar och har lust, annars låter du det bara va. =) Tack för en jättefin blogg. Följt dig länge, men kommenterar sällan.

Hälsningar, Carolina”
Mitt svar:

Hej Carolina!

Jag har varit i precis samma sits som du och fått hjälp med hormonstimulering inför varje graviditet. Detta plus att jag tränat lugnare, kanske inte färre pass – för jag älskar att träna, det är del av mitt jobb och jag har svårt att vara utan, men inte lika prestationsinriktat och hårt med intervaller, långpass etc. Dessutom har jag medvetet gått upp ett par kg vilket jag tror hjälpt mig att bli gravid.

Att vara normalviktig behöver inte vara optimalt för att bli gravid om du har väldigt låg fettprocent. Så även om det är psykiskt jobbigt kan du behöva gå upp i vikt och lugna ner träningen (även om de läkare jag träffade sa att det inte berodde på träningen eftersom ”jag var normalviktig”. Tycker sjukvården är väldigt förlegad när det rör träning och graviditet, men det tar vi en annan gång 🙂

Förmodligen behöver du även fortsatt hjälp med hormonstimulering och även om jag vet att det är supersvårt – försök tänka på annat än att det är DU som gör fel. Minst lika stor orsak till att många tjejer inte blir gravida idag tror jag är stress – både fysisk och psykisk. Det ställs höga krav på att vi ska ha hög utbildning, se bra ut, vara sociala (inte minst i medier) OCH vi ska vara fertila och bli gravida vid 1a försöket. Slappna av, njut av livets goda och ta emot all hjälp du kan få på fertilitetskliniken – var uthållig! Jag har kämpat i 6 år (med avbrott då jag blivit gravid/fått missfall) – superjobbigt psykiskt med SÅ VÄRT! 🙂

Önskar er all lycka till!
Kram/Anna

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB