Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Läsarbrev och förvirrande kostråd

av Anna
appel_tugga.jpg

Kan inte låta bli att tycka synd om oss alla som strävar efter att äta ”rätt” då nya rön och dieter haglar över oss. ”Inga kolhydrater, inget fett, MYCKET FETT, inga mjölkprodukter, raw food.. – you name it!

Jag är lessen om jag också är med och förvirrar genom att ena stunden lägga upp LCHF-recept, andra stunden stora lass glass och tredje kräm av proteinpulver med tusen tillsatser. Jag tycker det är intressant med kost och gillar att experimentera med olika produkter, recept och känna efter hur det smakar och kroppen mår. Vissa saker plockar jag in i livet, andra inte men behåller alltid min syn på att allt jag vill äta är tillåtet – nyttigt som onyttigt. Inga förbud, och ofta socker på lördagar för att det är gott. Men då jag vet vad jag mår bra av blir det oftast mat av hög kvalité.

agg2.jpg

Fick detta brevet av en läsare:

Hej Anna!

Först och främst vill jag bara påpeka vilken fantastisk blogg du har! Den är otroligt inspirerande och rättfram, känner igen mig i många av dina tankar kring mat, äta bra och kost, dock är det lite sämre för mig. Jag har pendlat mycket i vikt de senaste 4 åren och tränat allt från Yoga 4-5 timmar i veckan till till professionell dans med träning upp tilll 11 timmar i veckan, under ingen av dessa perioder kände jag mig vältränad, snarare slapp och väldigt ”Svensson”.

Nu har jag gått ner i vikt och sedan ett år tillbaka kört 4 gruppträningsklasser/vecka (2 Bodypump och 2 tuffa kondition) men ser inga resultat. Vet att kosten påverkar mycket men vet inte hur jag ska lägga upp den, vill bygga muskler men behålla min fettprocent men samtidigt ha ork till jobb och fritid. Hör och läser mycket om att äta bara mkt protein och lite fett, (Tänka +- 0 i energiintag) vs äta ”mack-mellanmål”, s.k riktiga måltider med kolhydrater och inte tänka kalorier alls. Är jätteförvirrad kring hur jag ska träna/äta för att lyckas, har du några tips? Jag är 23 år, vegetarian, 1.59 lång och väger 47 kg.
Tack igen för stor inspiration och jag måste bara påpeka, jäklar vad vältränad du är! Kommer jag någonsin i närheten kan jag dö lycklig 😉
/Ida
Mitt svar:

Tackar ödmjukast för dina snälla ord Ida. Jag ska försöka hjälpa dig på traven så gott jag kan med den information jag fått.

Det är inte lätt att veta hur man ska äta och för egen del har det tagit många många år att hitta mitt sätt att äta och du måste också testa dig fram. Dock kan jag ge dig några riktlinjer som jag anser vara bra för dig som tränar så mycket:

  1. Träningen: Bodypump bygger inga muskler på samma sätt som styrketräning i gymmet så jag tycker du kan byta ut åtminstone ett av de passen mot gymträning. Be en instruktör lägga upp ett program efter dina mål och träna gärna två ordentliga styrkepass i veckan. Bodypump får hellre bli bonus, eller plockar du bort det helt om du inte tycker det är väldigt roligt. 
  2. Kosten: Ät mycket protein (fisk (?), ägg, tofu, sojabönor, keso, kesella etc. + ev. proteintillskott), kolhydrater av bra kvalité med lågt GI (välj mycket grönsaker, frukt, bär, korn, gryner, ris) och mer fett (nötter, kokosolja, fet fisk, oliv- och rapsolja, avocado och frön som lin- och solrosfrön). Tänk ”lite och ofta” istället för ”mycket och sällan” och att få i dig protein vid varje mål (musklernas byggstenar). Ät det du gillar och ha inga förbud, men begränsa dig t.ex. till en sockerdag i veckan eller en munsbit oftare.

Med detta i bakhuvudet hoppas jag du kan hitta ditt eget sätt att äta, som du tycker är gott och mår bra av och som ger de resultat du önskar av träningen. Det är svårt att ge exakta råd med så lite information jag har om dig så jag tycker även du ska ta hjälp av en PT/instruktör eller kostrådgivare där du tränar.

Stort lycka till! 

Kram/Anna

  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB