Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Fråga om navelbråck och diastas

av Anna
navelbrock_efter.jpg
Före och efter operationen av mitt navelbråck. Tejpa ska jag fortsätta med upp till ett år för ett fint ärr.

Jag fick frågan:

Hej Anna,

Jag har ett navelbråck (naveln ser galen ut och står rakt ut och är öm) där även mina magmuskler ej har hittat tillbaka till varandra. På morgonen, när jag ligger i sängen och har tom mage så är det som en rand längst hela magen som åker innåt. Lite svårt att förklara men man kan se att jag inte har några magmuskler i mitten. Öppningen är några cm, d.v.s. precis utanför naveln. Min tes har varit att magmusklerna ej har hittat tillbaka till varandra för att jag har haft ett navelbråck i vägen. Jag har verkligen funderat på hur jag ska gå till väga och även pratat med min barnmorska och BVC men ingen av dem har kunnat svara på mina frågor. 

Hur gick du till väga när du fick hjälp? Vart gick du? Är det så att det är bra att vara ”klar” med barnen innan man opererar sitt navelbråck?

Som jag har förstått har du inte gjort något åt magmusklerna utan väntar på att de ska hitta tillbaka själv? Jag har även hört att man kan operera dessa?

Vore otroligt tacksam om du kunde berätta lite om dina erfarenheter. Jag har nämligen ingen i min närhet som har samma problem. 

Mvh/Sofia

diastas2.jpg
Min mage i avslappnat och spänt läge idag.

Mitt svar:

Hej Sofia!

Jag tycker absolut du bör få bråcket opererat. Till mig har experterna sagt att en bråck kommer växa med tiden och kan ge problem. Att du dessutom har ont av naveln är ännu en anledning till att operera. Dock måste du ha i beräkning att du inte får lyfta mer än 1 kg i minst 3 veckor efter operationen.

Jag gick först till min husläkare som undersökte mig och sen skickad mig vidare till en kirurgmottagning. Där fick jag tid för en operationen som inte kostade mig mer än som ett vanligt läkarbesök – det borde du också få.

Du kan säkert få fler barn efter operationen, men risken är säkert stor att bråcket kommer tillbaka. Minns inte exakt vad de sa till mig, men tror de frågade om jag var klar med barnafödandet och det är jag varför jag inte tog reda på mer om detta. Men fråga om du är osäker på om du vill ha fler barn.

När det gäller magmusklerna är mina också fortfarande väldigt separerade (se bilderna ovan), trots operation av bråcket och att det gått snart 16 månader sen tvillingarna föddes. Jag kör plankan nästan dagligen + är väldigt noga med att dra in magen i alla lyft, när jag sitter o.s.v. Kanske går de aldrig att träna ihop, kanske går det – ingen av de jag frågat kan ge svar på detta. Råder dålig kunskap bland läkare på detta och ja – de går att operera ihop med plastikkirurgi, men det kostar ca 70 000 kr. Värt? Ja kanske om du mår dåligt över en putande mage eller har ont av diastasen, men det krävs ca 6 månaders rehab utan träning (och mycket pengar förståss).

Själv känner jag inte att det är av högsta prio just idag, men kanske jag känner annorlunda om några år eller om jag får problem. Som det är nu blir magen gravidstor på kvällen när jag har mer mat i magsäcken, men är hyffsat normal på morgonen. Jag är ganska stark coren och orkar dra in magen utan problem, men slappnar jag av putar den på duktigt.

Hoppas detta hjälper dig i dina beslut och på jakten efter hjälp. Stå på dig – du har all rätt till operation via Landstinget!
Lycka till!
/Anna
P.S. Uppdatering! Funderar du på att sy ihop magmusklerna tycker jag du ska läsa Jess kommentar till detta inlägg. Hon har själv gjort operationen och berättar om resultatet. D.S.
 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB