Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Self-Myofascial Release – framtidens träningstrend

av Anna
Erik visar rörlighetsövningar med rulle.

I morse var jag på premiärmöte med Arndt´s PT-Nätverk på restaurang Pontus. Ett nätverk för dig som vill knyta kontakter, få inspiration och utvecklas i yrket som Personlig Tränare. Något jag känner stämmer med vad jag fick med mig i morse.

God frukost under nätverkandet.

Först fick vi massor av bra tips när det gäller att sälja sig själv som PT – d.v.s. det viktigaste av allt för att bli framgångsrik. Grymt intressant och flera användbara tips.

Erik med sina rullar och bollar som vi kunde köpa billigt. Märke Eleiko och ännu inte på marknaden.

Sen det rubriken syftar på som jag är säker på kommer bli framtidens stora grej att använda inom träning – Self-Myofaschial Release: SMR. Erik Börjesson, PT och lärare på SATS-skolan + framgångsrik bloggare, berättade och visade exempel på hur du med enkla redskap som rullar och bollar kan få muskelspänningar att släppa och öka din rörlighet. Redskapen har funnits ett bra tag på våra gym och är redan ett välanvänt komplement till träning för att prestera bättre bland idrottare och ute i gymmen, men kommer bli allt vanligare bland motionärer också. Jag har mest sett det som ett sätt att träna core, men nu öppnades helt nya ögon för hur redskapen kan användas.

Syftet är minska skaderisken och öka rörligheten hos klienterna genom att påverka kroppens receptorer med olika sorters tryck på muskelfaschian. Eftersom muskelfaschiorna i olika kroppsdelar binds samman kan du t.ex. öka rörligheten i ländryggen genom att rulla fötterna. Vi fick se exempel på detta och bara ett par minuters ”rullning” med foten på en liten foamroler gjorde enorm skillnad.

Inleder du varje pass med rullar/bollar blir alltså kroppen rörligare, musklerna löper mer friktionsfritt och du minskar skaderisken och får bättre effekt av din träning.

Vill du veta mer? Erik Börjesson kommer 12 december ut med boken Sportmassera själv med redskap. Kommer både i tryckt version och som e-bok med 18 praktiska övningar (även i filmformat i e-versionen) samt programförslag för olika idrotter och träningsformer. Tills dess hittar du flera bra tips på Eriks fina blogg.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB