Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Middagstips: Lax med fetaostpesto

av Anna
fetaostpesto.jpg

Dagens middag: Snabb, lättlagad lax med Abbas färdiga fetaostpesto. Jag hade tänkt testa det länge men inte kommit mig för förrän idag, efter en hel dag vid badet då vi snabbt ville ha mat.

lax_pesto.jpg

Resultatet blev riktigt bra ihop med färskpotatis, sallad, kokt ägg och en kall sås av matlagningsyoghurt med dill, örtsalt, peppar och rödlök. Men jag tycker ändå ren lax med flingsalt, dill och citron slår detta halvfabrikat.

Tråkigt nog innebär snabba lösningar inom kost oftast ohälsosamma tillsatser som E-ämnen och socker, men jag tycker inte det är någon fara att ”fuska” ibland och det kan vara bra för den som saknar inspiration eller kunskap i köket.

Kategorier dagens tips, kost

Träning och sol i Röhnisch

av Anna
kampan_a&j.jpg

Vi tog med oss solen hem till Stockholm igår och har haft en kanondag på Kampementsbadet med hela familjen och vänner.

kampan_rohnisch.jpg

Men först besökte jag mitt andra hem och älskade hantlarna på favoritgymmet för ett snabbt bröst- och axelpass. Hur det än är kör jag alltid hårdare på ett riktigt gym där jag känner varje vrå än på ett hotellgym, även om det på Mallorca var helt ok. Grymt skönt att peppra på med dips, ordentliga axel- och bröspressar m.m. Still going strong!

På gymmet klädd i linne från Röhnisch för att sen svira om till bikini av samma märke.

kampan_hh.jpg

Hugo tränade också hårt idag – på simning. Stolt som en tupp klarade han Baddaren och tittade ivrigt i broschyren med lillebror vilket märke han ska klara i morgon. Simmärken är superbra morötter för att öva och bli bättre. Kanske något att införa på gymmen? ”Dipsaren” och ”Chinsaren”?

Ryggresning + baksida axlar i ett

av Anna
ryggresn_vikt1.jpg

Spar tid och kombinera träning för övre och nedre rygg + baksida axlar i samma övning. Genom att det tar några sekunder att jobba ut med hantlarna för baksida axlar hinner du även spänna till lite extra i ländryggen några sekunder mer än vid en normal ryggresning.

1. Starta med uthängd rygg och hantlarna rakt ner mot golvet i en vanlig ryggresningställning.

ryggresn_vikt2.jpg 

2. Rulla upp ryggen kota för kota med start i ländryggen och upp tills nacken är neutral och ryggen rak. Samtidigt jobbar du rakt ut åt sidan med båda armarna, spänner till i baksida axlar när armarna är raka och vänder sedan ner både med armar och rygg. Upprepa förslagsvis 3 x 10-15 reps.

Gårdagens grillmiddag och smajl

av Anna
mallis_lax.jpg

Gårdagens grillmiddag: Lax och grillspätt med champinjoner, aburgine, paprika och lök. Till detta en avocado- och fetaostsallad, vitlök + fetaostsås och färskt bröd. Sista grillmiddagen innan hemfärden med flaggan i topp!

junior_mallis.jpg
O.B.S. Pappas flaska (även om det ser ut som Junior druckit av den 🙂

Gårdagens smajl: Junior – lycka personifierad! Snacka om balsam för själen att se barnen må så bra som de gör av dagar utan stress, måsten, fulla av lek, glass och nöjda föräldrar. Nu fortsätter vi i samma stil hemma.

Beachdag på Mallorca

av Anna
mallis_beach1.jpg
Dagens bikini – Adidas. Jonnas badräkt – Polarn o Pyret.

Det är inga stora beacher runt om där vi bor, men räcker gott och väl för oss. Själv vågar jag inte bada p.g.a. infektionsrisk efter naveloperationen, men helt underbart att se Hugo och Hampus ögon lysa av lycka i det turkosa vattnet med pappa. Tvillingarna tyckte vågorna var lite läskiga vid sin beachpremiär, men en oändlig sandlåda var grymt.

mallis_beach2.jpg

I morgon reser vi hem – tråkigt för veckan har varit underbar för oss alla, men vi har verkligen fått tanka sommar och sol ordentligt så det gör inte så mycket om vädret inte är det bästa hemma i Sveariket.

Annas formtips nr 7: PLANERA

av Anna
storkok2.jpg
Bild från förra vårens storkok. Jag hade visst gjort både tunna pannkakor, ugnspannkaka, lax, biffar, köttfärssås och kycklingfilé med mozarella och grönsaker i ugn. Kanske lite VÄL stort storkok.. 😉

PLANERA

Minimera risken att träningen inte blir av med god planering:

  • Måltider. För att få resultat är det ett måste att äta bra både för att orka träna och bygga muskler istället för att bryta ner dem. Jag brukar tänka igenom dagen i stort under veckodagarna (inte alltid helger och under semester), har med matlådor eller fixar bra mat på jobbet, planerar middagar och gör storkok på helgen om jag vet att veckan blir stressig. Allt för att lättare få i mig och familjen bra, vällagad mat och hinna med träningen.
  • Storhandla för att alltid ha hemma bra råvaror. Jag brukar (vid tid och ork) planera hela veckans middagar och därefter skriva inköpslista.
  • Tips på bra mat att ha hemmai kyl och frys för snabba måltider är färdiga kycklingfiléer (gör en hel plåt full när du ändå lagar), kokta ägg, kokt broccoli, keso, lättkesella, körsbärstomater, bladspenat, avocado, färdigkokt fullkornspasta/ris/matvete – ja det finns massor av gott!
  • Bars, nötter, en shaker med proteinpulver eller andra bra mellanmål är perfekt att ha i väskan för att snabbt få i sig något före/efter träningen om det dröjer mer än en timme innan du ska äta nästa större måltid.
  • Veckoupplägg för träningen. Skriv träningsdagbok eller i kalendern hur du ska träna under veckan utifrån hur dina arbetstider och familjebestyr ser ut. Kanske vill du (som jag) träna det jobbigaste passet en söndag efter att du ätit extra gott på lördagen? Eller är det fest på lördagen, lägg vilodagen på söndagen o.s.v. 
  • Varva kondis med styrka så att vissa muskelgrupper vilar när andra tränar för att inte bli övertränad och så muskerna hinner återhämta sig.
  • Tänk igenom/skriv upp enskilda träningspass så du vet vad du ska göra när du kommer till gymmet/ut i löpspåret etc.
  • Har du ett specifikt mål med träningen, gör ett långsiktig upplägg av träningen och sätt ut tidsbestämda (och rimliga) delmål.
  • Kläder. För att slippa stress och inte riskera att glömma något under morgonstressen, lägg fram träningskläder och prylar till dagen efter eller packa träningsväskan.
Kategorier annas formtips

Dagens grillmiddag

av Anna
mallis_burgare1.jpg

Min största babe fyller år idag och fick bl.a. en valfri middag i present – hamburgare. Grillen lyfter vilken mat som helst och burgare, som inte är min egen favoriträtt vanliga fall, får otroligt god smak. Dessutom ett hälsosamt och socialt sätt att tillaga mat.

 mallis_burgare2.jpg

Hemgjorda biffar, ost, colesaw, färsk lök, solmogna tomater. Till detta ugnsgrillade grönsaker och sallad, men det fick inte plats på mannens tallrik som täcktes av dessa feta burgers. Grattis till älsklingens mage ♥

Kategorier kost

Varannan dag löpning

av Anna
lopoutf_mallis.jpg

Varannan dag löpning, varannan gym är mitt och Therese träningsupplägg här på Mallorca för att både få lite puls- och styrketräning. Löpningen kör vi direkt på morgonen innan det blir för varmt. Underbart att springa i stilla soluppgång och snacka. Bara soft feelgoodlöp och sträckor på runt 8 km känns lagom här.

Dagens löpoutfit: T-shirt – Asics Stockholm Marathon (min skryttröja), shorts –  Drop of Mindfulness, skor Asics.

Annas formtips nr 6: MÅL

av Anna
mal2011.jpg
Bild jag hade när jag satte upp mina mål för år 2011.

MÅL:

Vill du hålla formen/komma i form är mål och delmål grymma verktyg för att hålla motivationen uppe och känna att du kommer någonstans med träningen.

  • Ditt långsiktiga mål är det du vill uppnå, t.ex. gå ner 5 kg, göra 10 chins, springa milen under en timme, klara någon slags tävling etc. Detta bör ligga långt fram i tiden, ca. 6 månader beroende på hur stort mål du har. Mitt långsiktiga mål just nu är att återfå samma muskelstyrka och kondition jag hade före navelbråckoperationen, att stärka magen och jobba ihop de separerade magmusklerna, samt att springa Tjejmilen i höst. 
  • Sått upp tidsbestämda delmål långs vägen mot dit mål. Kan röra sig om att gå ner 0,5 kg/vecka (en lagom takt), succestivt öka distans på löpningen, klara 1 reps mer i bänkpress varannan vecka etc.
  • Mål gör att träningen känns mer meningsfull och ibland verkar det behövas en ”ursäkt” för att slippa förklara sig varför man inte vill dricka sprit eller väljer att springa milen istället för att slappa i soffan med en skål chips.
  • Det är mycket roligare när man ser mätbara resultat av träningen!

Så här skrev jag 1 januari 2011:

”Med ett nytt år måste man ju sätta upp nya mål med träningen. Här är mina:

  1. Gå upp några kg till i vikt. Bli härligt rund och fet..
  2. Krysta ut två guldklimpar (hoppas verkligen jag kan göra det och slipper bli snittad – vilket jag tyvärr blev). Detta blir årets största prestation om allt går som det ska.
  3. Ligga i sängen och amma, med små motionsavbrott till kylskåpet eller toaletten.

Nej, skämt åsido kommer så klart barnen först, att de kommer ut friska. SEN får jag sätta upp nya mål. Antar att de blir:

  1. Kunna röra mig normalt igen. – check!
  2. Komma i form med barnvagnspromenader, amning och lätt styrketräning när barnen och kroppen tillåter. – halvt check!
  3. Successivt öka vikterna, göra fler dips, fler chins, springa längre tills jag är lika stark och t.o.m. starkare än innan jag blev gravid. Ingen brådska – jag har ju hela livet på mig.. :)”

Fräsch semestermat

av Anna
tonfisk_mallis.jpg
Tonfisksallad med poolutsikt till lunch.

Det är alltid spännande att handla mat utomlands med ett helt annat utbud än hemma. Frukt och grönt är så mycket fräschare med en smak av sol. Bara en sån sak som gul lök – här skulle jag kunna äta en precis som ett äpple. Och kycklingfilén är hur billig som helst och något vi hunnit grilla två gånger redan i stor mängd så det räcker till lunch dagen efter.

mat_mallis.jpg
Frukost med ägg, grovt bröd med ost och kalkon, yoghurt med mandlar och te till frukost. Tonfisksallad till lunch. Grillad fläskfilé med pastasallad till middag. Världsklass!

Varje kväll har vi grillat sen kom hit och turas om att fixa justa luncher och frukostbufé. Sitter ute och äter och allt smakar så mycket bättre.

Mellan huvudmålen blir det även en hel del kaffe, en glass eller proteinpulver och bars. Jag är glad att ha med mig chefen från Gymgrossisten som kan tipsa om vad som är bra. Är som du vet en riktig proteinälskare.

Kategorier annas vardag, kost
Sida 32 av 179
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB