Startsida / Inlägg

Vem tyckte att Settmans tok-tv var bra nog?

av Martin Söderström

Okej då.
Man ska inte vara så fyrkantig hela tiden.
”Downton Abbey” får en ny chans.

En serie är aldrig bättre än sin senaste säsong. Det är sen gammalt. Och således talar nästan allt emot ”Downton Abbey” (SVT1) nu. Under tredje säsongen gick den tidigare så elegant balanserade serien totalt ned sig i ett ”Days of our lives”-stinkande såpaträsk som kändes lika otroligt som ovärdigt. Som tittare led jag av att se något som en gång varit så klanderfritt förvandlas till något som mest kändes pinsamt. Både för de medverkande, serieskaparna och tittarna. Men skam den som ger sig. ”Downton Abbey” ser ut att ha rest sig på nio, skakat av sig de värsta aspekterna av dagsåpedramaturgin och går all in på det den alltid varit bäst på: Starka karaktärer.
Man hade nästan glömt hur välskriven och tät ”Downton Abbey” faktiskt kan vara. Människorna känns äkta igen, deras öden värda att ta på allvar. Det känns lite som en revansch. Lyckas man bara hålla i den här nerven säsongen ut så finns all anledning att omvärdera – och fortsätta titta.

Att titta på SVT-satsningen ”Settman på plats” (SVT1) känns lite som att bli överkörd av ett godståg fullastat med frågetecken. Jag begriper så lite att jag knappt vet var jag ska börja. Men okej, vi gör ett försök. Exempel på sådant man tänker när man umgås i 58 minuter med Peter Settmans nya tok-tv:
Varför i hela helsefyr låtsas de att programmet är direktsänt (det är det inte, det spelas in på onsdagar)? Varför är publiken så uppiskad av studiomännen att det känns som ett väckelsemöte? Det blir inte ”skön stämning”, det blir panikframkallande? Varför tror SVT att lördagsunderhållning fortfarande måste betyda studiosänd tingeltangel-tv i ”Razzel”-skolan? Lärde man sig ingenting av det stötande fiasko som var ”Hela Sveriges fredag”? Tror man, på allvar, att det räcker med att ställa en skäggig Peter Settman i en studio för att folk ska tycka det man gör är bra? Och vem i SVT:s ledning tyckte att den här skissartade programidén var utvecklad och färdig nog att göra tv av?
Typ så.
Svar till den vanliga adressen. Tack för visat intresse.

Söndag 10 november tittar jag på ”Bron” (SVT1).

 

HURRA!

”En film om Jenny Wilson” (SVT2). Fin-tv.

 

NJA…

”Torsk på tuben” (TV3). Ful-tv.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB