Startsida / Inlägg

Lena Anderssons blaha-svar borde ha följts upp

av Nöjesredaktionen
Lena Andersson i söndagens ”Babel”. Foto: SVT
Lena Andersson i söndagens ”Babel”. Foto: SVT

2 x Lena Andersson i tv-rutan.
En kanonintervju där frågan aldrig ställdes. En helt ok intervju, där författarens svar borde fått följdfrågor.

För de som inte har läst eller har något slags förhållande till hennes succéroman ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek”, belönad med August-priset i fjol, är kanske den här tv-krönikan rätt poänglös.
Jag själv är smått besatt av boken.
Har alltid tyckt att Lena Andersson varit en vass krönikör i Dagens Nyheter. Har inte alls gått igång på hennes böcker. Men blev helt knockad av kärleksromanen. För dess vackra språk. För dess träffsäkra skildringar av hur förvirrad man kan bli när man drabbas av kärleken. Och när jag (rätt sent) läste den, var ju också skvallret igång, att förebilden för den konstnär som heter Hugo Rask och som huvudpersonen, poeten Ester Nilsson, blir olyckligt förälskad i, var filmregissören Roy Andersson.
Har själv träffat honom många gånger och även besökt hans filmstudio på Östermalm i Stockholm och alltihop var ju klockrent. Hugo Rask = Roy Andersson.
Så snacka om att man vill veta mer, nu när Lena Andersson kommer med en uppföljare (där Ester blir olyckligt kär i en gift skådespelare) precis samtidigt som Roy Andersson i en intervju har gått ut och avslöjat att ja, det ÄR han som är Hugo Rask.
Ann-Marie Rauer i kulturmagasinet ”Sverige!” i SVT 1 i lördags gjorde en helt suverän intervju med Lena Andersson. Så närgånget om böckernas tema, och henne själv, att författaren nästan blev generad. Dock inga frågor om Roy Andersson, intervjun var väl inspelad tidigare.
Jessika Gedin i litteraturmagasinet ”Babel” i SVT 2 i går gjorde en helt ok intervju, mer om böckerna och dess fiktiva personer, men ställde frågan om Roy Andersson. Hon fick dock ett bla ha-bla ha-svar, som hon borde ha följt upp med lite fler frågor.
Hur som helst, är detta två public service-program man är glad för att de finns.
• I kväll vill jag börja läsa Lena Anderssons nya bok ”Utan personligt ansvar”.

 

Känslor
”Allt för Sverige”, SVT 1. Amerikanerna som söker sina svenska rötter är svensk tv:s överlägset bästa realityserie.

Humor
”Partaj”, Kanal 5. Ojämnt, men mycket är roligt. Kolla till exempel textremsorna till ”CSI Høllefjord”.

 

Jan-Olov Andersson

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Frida Willander & Jennifer Laxén
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB