Startsida / Inlägg

Jim Carrey visar att det inte var bättre förr

av Stefan Hedmark
Ur ”Orange is the new black” FOTO: Netflix

 

Det går inte fort nog för transpersoner.

Men en tjugo år gammal Jim Carrey-film visar att framsteg görs.

Transpersoner dominerade i SVT i går. Först i ”En rom på resa” (SVT2) där varje avsnitt är fristående och skildrar olika romska erfarenheter. I går följde vi transsexuella Claudia Forgacs som har sina rötter i Ungern och nu reser dit för att se hur romer har det i ett land där högerextrema partiet Jobbik får allt starkare stöd.

Rom och transsexuell. Att se Claudia, färgstark och levnadsglad, måste få det att brinna i huvudet på fascisterna i Jobbik. Besöket i Ungern blir bitterljuvt. Där finns släkt och kulturella band… men det är också tydligt att det finns en anledning till varför hennes mor lämnade landet och svor att aldrig återvända.

En timme senare diskuterade ”Kobra” (SVT1) hur transpersoner skildras på film och i tv-serier. Visst, den heterosexuella mainstreampubliken har lättare att ta till sig en glamorös person som Laverne Cox i ”Orange is the new black” än en kvinna som ser ”manligare” ut, men steg för steg går det framåt. När ett trans-skämt ur ”Den galopperande detektiven” (1994) visades i programmet var det slående hur smaklöst det känns i dag.

Edda Magnason blev känd för breda allmänheten som Monica Zetterlund i kassasuccén ”Monica Z” förra året. I en intervju i Nöjesbladet nyligen tog hon upp dilemmat med att de nya fansen förväntar sig att hon, trots två tidigare album i bagaget, ska fortsätta vara Monica, inte Edda.

Nu är hon snart aktuell med ett nytt album. Då är det ju ett lysande pr-drag att i ”Dom kallar oss artister” (SVT1) låta Magnason få chansen att visa självständighet. Sympatiskt porträtt, men det var tydligt att ännu går det inte för henne att fly från ”Monica Z”.

Charmigaste ögonblicket kom när Magnason lite ovant sätter på en Frank Zappa-lp och konstaterar som 30-årig ”cd-romantiker” att lp-formatet är ”både för gammaldags och modernt för mig”.

 

Ja

God public service att visa ”Cosmos” på SVT2 med publikfriande astrofysikern Neil deGrasse Tyson …

Nej

… men serien förtjänar en lite senare sändningstid än 18.00.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Joel Holmgren
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB