Startsida / Inlägg

Städa i tv är en konstig idé

av Nöjesredaktionen
Skärmavbild 2014-11-12 kl. 23.20.50

”Diktatorn”, där åtta ungdomar stängs in i ett hus där det råder simulerad diktatur i åtta dagar, är inte en konstig tv-idé. Inte jämfört med SVT:s ”Sveriges städmästare”.

Japp, det är vad det låter. Människor tävlar i att städa. Och det låter kanske inte så konstigt det heller, vi är ju vana vid att det tävlas i allt numer. Men tänk om någon för 20 år sedan sagt att 770 000 personer kommer att titta på ett städprogram år 2014 – nog hade det varit ganska konstigt?

Tävlingsmomentet är också det tråkigaste med ”Sveriges städmästare”. Det är inte alls fascinerande att se overallklädda personer välja mellan diskmedel och bensin för att gnugga bort en fläck. Däremot är proffstipsen roliga och intressanta. Visste du att man absolut inte få piska en persisk matta? Visste du att man kan ta bort fläckar med ett kålhuvud? Visste du att pengar är fullproppade med bakterier? Visste du att man rengör silver med vatten, folie och bakpulver? Sådan får man annars veta av städexperterna/programledarna, professor Marie-Louise Danielsson-Tham och städföretagaren Marléne Eriksson från TV4:s ”Rent hus”. De är den stora behållningen med ”Sveriges städmästare”, de kan allt. Tävlingsmomentet som tar cirka en halvtimme är löjlig och segt.

 

Det på förhand kontroversiella ”Diktatorn” på SVT har en väldigt smart idé i att deltagarna – eller vi tittare – inte vet hur de ska vinna prispengen på 100 000 kronor. Det ger en egentligen ganska vanlig dokusåpa en stark surrealistisk stämning, kanske som i en diktatur. I går var det tredje dagen och deltagarna börjar bli knäckta av sina meningslösa sysslor och bristen på demokrati, i övrigt händer inte mycket. Inga särskilda konflikter, inga filosofiska samtal. Den obligatoriska fyllan och sexet som kommersiella kanaler har i dokusåpor saknas faktiskt. ”Diktatorn” kunde ha tagit ut svängarna betydligt mer med en så bra grundidé.

I kväll ser jag ”Uppdrag granskning”, SVT1.

Fredrik Virtanen

  Ja ”Inte ok”, TV3. Barnsligt roligt. Nej ”Vädret”, TV4, det blir bara sämre. Snart snö igen. Fredrik Virtanen

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB