Startsida / Inlägg

”Jag förstår inte varför någon kvinna någonsin skulle rösta på Mitt Romney”

av Carina Bergfeldt
Madeleine Albright hoppas på fyra år till med Obama. FOTO: AP

CHARLOTTE. Som sagt…
Mitt Romney har svårt att få kvinnornas röster – till och med de republikanska kvinnornas – och många har åsikter om det.
Men en av de minst finkänsliga kommentarerna i ämnet måste vara den som Madeleine Albright yttrade i går:
– Jag förstår inte varför någon kvinna någonsin skulle rösta på Mitt Romney.  

Det är tidningen Huffington Post som i går fick en pratstund med USA:s tidigare utrikesminister, Madeleine Albright, i en hotellobby här i Charlotte.
Reportern passade då på att fråga Albright vad hon tyckte om republikanernas kandidat.
– Jag vet inte hur jag ska formulera det här, sa hon.
– Men jag tror att det finns vissa som tror att de faktiskt skyddar kvinnor, du vet, och att kvinnor behöver tas omhand. Men jag tror att kvinnor vill ta hand om sig själva och jag tror att det är viktigt för kvinnor att ha en röst. Och ärligt talat, jag menar, jag är ju uppenbarligen demokrat, men jag förstår inte varför någon kvinna någonsin skulle rösta på Mitt Romney, möjligtvis med undantag för hans fru.

Ouch.

När den tidigare utrikesministern sedan tänkte efter några sekunder beslöt hon sig för att lägga till Romneys fem svärdöttrar på listan över kvinnor som möjligtvis kunde rösta på honom, men sedan var det stopp.

Hon tillade att Todd Akins kommentar om att kvinnor som ”våldtagits på riktigt inte kan bli gravida för att kroppen har ett sätt att ta hand om det där” var ”en av de mest horribla kommentarer hon hört” under sina 75 år.
– Det var osmakligt och äckligt, säger hon.
– Men det han säger finns på sitt sätt i republikanernas plattform. De säger att han är en knäppskalle och de distanserar sig från honom, men de tar inte bort ämnet från plattformen.
I republikanernas partiprogram står det att man vill att abort ska vara olagligt, annat än när det gäller våldtäkt, incest eller fara för moderns liv. Vicepresidentkandidaten Paul Ryan vill ta det ett steg längre, genom att göra abort olagligt. Punkt.

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander och Jonna Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB