Startsida / Inlägg

Rut, 87, dog av blodförgiftning efter liggsåren på hemmet

av Kristina Edblom
Rut Jonsson

Rut Jonsson, 87,  flyttade till Enskede nya servicehus i Stockholm den 17 juni i år.
Två månader senare var hon död.
– De ignorerade hennes infekterade sår, säger sonen Stig-Arne Jonsson.

Rut skrevs in på Servicehuset för att hon inte klarade sig själv hemma. Gång på gång hittade sonen henne på golvet efter att hon ramlat. Kommunen bedömde därför att hon skulle få 162 timmar vård och stöd i månaden på boendet. En läkare från vårdcentralen hade det medicinska ansvaret.

Enskede nya servicehus drivs av Carema care på uppdrag av stadsdelsnämnden i Stockholms kommun.

”Det luktar infektion”

Två månader efter att Rut hade flyttat in kördes hon med ambulans till Södersjukhuset, med svårt infekterade liggsår. På sjukhuset konstaterade de att hon inte hade klarat sig ett dygn till på äldreboendet, berättar svärdottern Ulla Jonsson Sahlin.

– När ambulanspersonalen kom in i rummet sa de direkt ”oj, vad det luktar infektion här”. Lakanen var fulla med var, säger Ulla.

Ingen dusch på tre veckor

Då hade Rut inte fått duscha på tre veckor och såren var varken rengjorda eller omlagda, berättar hon.

En vecka senare avled Rut på grund av blodförgiftning.

– Sjukhuset uppmanade oss att anmäla vården, tack och lov gjorde de rent henne och lade om såren sista veckan, säger Ruts son Stig-Arne.

Polisanmälde Ruts död 

Ulla anmälde vanvården till Socialstyrelsen och väntar på besked. Hon gjorde också en polisanmälan om vållande till kroppsskada, men den skrevs av omgående.

I dag ångrar Stig-Arne att han inte tog dit en utomstående läkare. Först efter en månad fick Rut träffa läkaren. Och den 17 augusti, dagen innan ambulanspersonalen beslutade att skicka henne till akuten, hade läkaren bedömt de infekterade såren utan att agera, säger Stig-Arne.

Under de dryga två månaderna som Rut bodde på Enskede nya servicehus försämrades hon dramatiskt. Hon gick ner i vikt och fick svåra sår, berättar Ulla och Stig-Arne.

Avföring i blöjan i timmar

– Vi var på dem hela tiden. Hon kunde ligga tre, fyra timmar med avföring i blöjan, vi sa att de måste lägga om såren och att hon behövde duscha. De var inte där 162 timmar, långt därifrån, säger Ulla.

 Foto: PO Sännås.

Jag har pratat med verksamhetschefen på servicehuset, Ann-Sophie Rudolph, som inte vill kommentera det enskilda ärendet, men hon säger att verksamheten granskas noga av stadsdelsförvaltningen.

”Inga bemanningsproblem”

– Jag vill inte diskutera ett enskilt ärende, men rent generellt kan jag säga att vi inte har några problem med bemanning. Vi har tillgång till läkare och hemsjukvården varje dag. Alla medicinska frågor går till vår medicinskt ansvariga sjuksköterska, säger hon.

Jag har även sökt henne och återkommer med mer detaljer i historien om Rut.

Fortsätt att tipsa oss om era erfarenheter från äldrevården. Vi läser allt och lovar att kontakta er innan vi publicerar.

Givetvis är vi även intresserade av de goda exemplen.

  • Tjänstgörande redaktörer: Alex Rodriguez Jennifer Snårbacka och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB