Startsida / Inlägg

Mats Odell använde fel uppgifter om äldreomsorgen

av Joachim Kerpner

Kristdemokraternas partiledarkandidat Mats Odell använde felaktiga uppgifter i Ekots lördagsintervju i dag.

Han uppgav att inga privata äldreboenden finns bland Sveriges 20 sämsta äldreboenden. Han påstod att samtliga i denna grupp är kommunalt drivna.

– Jag beklagar att jag använde mig av uppgifter som senare har ändrats, säger Mats Odell.

Odell hänvisade i Ekots lördagsintervju till Vågar-du-bli-gammal-bloggens lista över Sveriges bästa och sämsta äldreboenden. Men han glömde att säga att listan grundade sig på uppgifter från Socialstyrelsen, som senare har visat sig vara felaktiga.

Vi skrev den 11 november att det bland de 20 bästa äldreboendena fanns tre privata äldreboenden, men inga privata bland de sämsta. Vi hade fått fram listan genom att bearbeta uppgifter från Socialstyrelsens äldreguide. Vi lade samman sex av de kriterier som Socialstyrelsen hade undersökt — personaltäthet, andelen yrkesutbildad personal, personalomsättningen, andel boende som nyligen fått en genomgång av sina läkemedel, andel gamla som riskbedömts för trycksår och för undernäring.

När vi räknade ut totalpoängen, fick vi fram sämsta- och bästa-listorna.

Men bara några dagar senare visade det sig — när vi ringde runt till de sämsta äldreboendena på listan — att siffrorna i listan inte stämde. De tre sämsta boendena hade samtliga fått bättre placering, om rätt uppgifter hade varit med i Socialstyrelsens äldreguide. Felaktigheterna berodde bland annat på att personalen på äldreboendena hade rapporterat in fel uppgifter.

Den 15 november rapporterade vi att Socialstyrelsens utredare bett oss att ta bort siffrorna för personaltäthet, eftersom de inte höll måttet. Att även andra siffror var felaktiga, kommenterade Marianne Lidbrink på Socialstyrelsens så här:

– Vi jobbar på att fram så pålitliga svar som möjligt, men det blir alldeles uppenbart fel ändå.

Slutsatsen är att det inte går att lita på alla siffror i Socialstyrelsens äldreguide, och därmed inte heller på att sämsta- och bästa-listorna stämmer.

Mats Odell uppger att han inte hade uppmärksammat nyheten om att Socialstyrelsens siffror inte går att lita på och säger till Vågar-du-bli-gammal-bloggen:

– Jag beklagar att jag använde mig av uppgifter som senare har ändrats. Min poäng är att det inte är formen av ägande som avgör kvalitén i äldrevården utan om det finns en etik, ett regelverk och en uppföljning som säkrar en god och värdig vård.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB