Startsida / Inlägg

Blir du sugen?

av Kristina Edblom
Korvarna fotograferades på ett äldreboende i Västerås.

De här brända korvarna fotograferades på Södergårdens äldreboende i Västerås i förrgår.
– Maten är katastrof, säger Lars Lindholm vars mamma vårdas på Södergården.
Men kritiken tillbakavisas helt av Attendo som driver boendet.
– De där korvarna serverades aldrig, säger verksamhetschefen Cecilia Lindh.

Lars Lindholms mamma Karin, 88, är dement och vårdas på Södergårdens äldreboende i Västerås, som drivs av Attendo care (det näst största vårdföretaget).

Som tur är, säger Lars, är mamma Karin nöjd.

– Hon lever i sin egen demensbubbla, men jag oroar mig för hur de hanterar maten. Det här var ett riktigt bottenrekord, säger Lars.

Lars Lindholms mamma vårdas på Södergården i Västerås.

Svart korv

Han har länge reagerat på maten på Attendos äldreboende. I förrgår fotograferade han korvarna uppe på en avdelning på Södergården.

– Maten är smaklös, den är inte tillräckligt varm och det är brister i hanteringen av maten. Jag kan inte förstå hur man kan misslyckas så totalt, säger Lars som själv jobbar i restaurangbranschen sedan många år.

”Stolta över maten”

Men kritiken tillbakavisas bestämt av Attendo som driver äldreboendet. Efter ett inslag om korvarna i går kväll, i SVT:s Tvärsnytt, har flera boende och anhöriga sagt att de inte känner igen sig i bilden.

– Vi är stolta över vår mat, vi har ett nybyggt storkök och lagar all mat på plats. Vi ställer oss frågande till var den där bilden kommer ifrån. Korvarna har inte serverats, säger Cecilia Lindh.

Men ord står mot ord. Lars Lindholm står fast vid att han fotograferat korvarna uppe på en avdelning.

85 procent nöjda

Cecilia Lindh berättar också om en så kallad brukarundersökning som gett maten bra betyg, även kommunens representanter har varit där och smakat.

– Över 85 procent svarar att de är mycket nöjda med maten. Vi följer de regler och lagar som gäller. Det här blir mycket orättvist, säger Cecilia Lindh.

•••

Uppgifterna om de brända korvarna går isär. En sak som är säker är att maten inom äldrevården är en het potatis. Det är inte alla boenden som har ett eget kök där maten lagas.

Hur mycket kostar en portion?

I dag ska vi ta reda på mer vad som gäller inom äldrevården. Hur mycket kostar en portion? Vad står i kommunernas avtal? Och vad tycker de äldre?

Hur ser maten ut som serveras till era anhöriga i äldrevården? Skicka gärna bilder också!