Startsida / Inlägg

Carema väger äldres blöjor

av Joachim Kerpner

I dag berättar Dagens Nyheter att personalen på äldreboendet Carema Fäladshöjden i Lund väger pensionärernas blöjor, i ett projekt som går ut på att minska förbrukningen av blöjor. Rubriken på artikeln är att ”kissblöjorna vägs – för att spara pengar”.

Enligt tidningen är Carema först i landet med att införa systemet Pampett — som larmar när blöjan ska bytas. På natten placeras en sensor i blöjan, som larmar när den måste bytas.

Personal inom Carema säger anonymt till DN att de måste utnyttja blöjornas ”fulla kapacitet” för att få ner antalet ”onödiga” blöjbyten.

– Vad är onödiga blöjbyten för typ av uttryck? Säg någon som vill gå runt med kiss i blöjan? säger en anställd.

Företaget hävdar att blöjsensorerna ger de gamla en mer ostörd nattsömn, eftersom de slipper byta blöjor så ofta.

En sjuksköterska som har läst DN:s artiklar ringde nu på morgonen till Aftonbladet och har reagerat negativt på artikeln:

– Att hänga upp rubriker på att man väger kissblöjor, det blir väldigt konstigt. Det är inget att haka upp sig på, om man sätter sig in i det, säger sjuksköterskan, som vill vara anonym.

Hon berättar att Pampett inte är det enda systemet för att mäta innehållet i blöjor. Ett annat företag, som säljer ”Tema kvalitetssäkringsverktyg”, gör det också.

– När man pratar om blöjor och gamla, säger man för det första inte blöjor, utan inkontinensskydd. Under tre dagar väger man och försöker optimera det inkontinensskydd en gammal ska ha. Det ska fungera bra i vardagen. Det är inte etiskt att gå omkring med ett jätteskydd när man behöver ett litet skydd.

– Det här kan visserligen spara blöjor, men framförallt är det en bra sak för den gamla. Man skapar ett skydd som är optimalt, så att man slipper att byta för ofta. En dement som måste väckas tre gånger per natt, det är inte en glad människa.

Samtidigt som det nya systemet utprovas inom Carema och alltså redan används på andra äldreboenden, så kommer rapporter om att gamla inom Carema får sitta i blöta blöjor för att personalen inte har tid att byta dem. En anhörig, Ethel Lundkvist, berättar i Dagens Nyheter i dag att hon tvingades gå till äldreboendet och byta blöjor på sin mamma själv.

Vi har också fått rapporter till äldrebloggen från Carema-anställda som kritiserar att antalet blöjor skurits ner:

– Har någon en torr blöja vid sänggående, hängs blöjan helt enkelt upp i badrummet för att användas nästkommande dag. Detta upprör mig något enormt, och jag har flera gånger ifrågasatt det, och får till svar att vi ska ”spara lite pengar åt Carema”. Vi var ganska nyligen på en inkontinensutbildning en eftermiddag, där vi fick reda på att en blöja kostar ca 2 kr. Det är löjligt lite pengar att spara, dessutom är det inte särskilt hygieniskt, skriver den anställda till bloggen.

Det verkar alltså vara två olika skeenden samtidigt. Dels att Carema och andra äldreboenden försöker optimera hur ofta blöjor byts, dels att Carema rent allmänt skär ner på användningen av blöjor.

Klockan 12.30 kommer Caremas vd Carl Gyllfors att chatta med Aftonbladets läsare. Då har ni chansen att ställa frågor om blöjanvändning, bonusar och andra brister inom Carema.

UPPDATERAD: Så här svarar Carema Cares vd Carl Gyllfors på frågan varför blöjor vägs i chatten med AFtonbladets läsare:

” Den är just ett sådant exempel på rena felaktigheter. Det är klart att inga blöjor vägs av besparingsskäl däremot vägs de under 2 dagar när inkontineshjälpmedel utprövas för att fungera på bästa sätt. Det här är det vedertagna och vetanskapligt beprövade sättet och i själva verket just denna lösning dyrare än det gamla sättet. Fördelen är att den boende får det bättre.”

Är din gamla släkting drabbad av för få blöjbyten? Skär hans/hennes äldreboende ner på insatserna för hygienen? Mejla i så fall gärna mig.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB