Startsida / Inlägg

Bara var fjärde i personalen hade utbildning – får böta 70 000 kronor

av Carina Bergfeldt
_AB13465

Du öppnar dörren till ditt barns förskola.
Fyra vuxna skymtas i olika rum. 
Gissa hur många av dem som har adekvat utbildning?

Det har aldrig tidigare gått så många barn i förskolan som nu. Idag är 490 000 barn inskrivna i förskolan. En ökning med 138 000 barn på tio år och en ökning med 7 000 barn sedan förra året.

Bilden ovan föreställen Futuraskolan Gåshaga. En fristående förskola på Lidingö med cirka 125 barn, indelade i sex avdelningar. På hemsidan uppger man att varje avdelning har mellan 15 och 20 barn och tre pedagoger.

Den 13 september 2012 kom en anmälan till Utbildningsförvaltningen på Lidingö om Futuraskolans förskola.

”Hej,

Jag skriver till er angående den bristfälliga bemanningen på min sons dagis. Det saknas pedagogiskt utbildad personal vilket jag flera gånger påpekat skriftligt. Sex veckor har gått utan förändring eller förbättring, det finns inget pedagogiskt program.

Med vänliga hälsningar,
X”

Det var långt från den första gången skolan anmäldes – eller uppmärksammades. Tidningen Mitt i Lidingö skrev om skolan 2010, och konstaterade att Futuraskolan i snitt haft 17 procent i vinstmarginal de senaste tre åren, ett mycket högre vinstresultat än någon annan av de femton granskade skolorna. Samtidigt berättade tre olika föräldrar för tidningen om sitt missnöje. Kritiken var lik den i mejlet ovan, som alltså kom två år efter att artikeln publicerades.
Tillsyn genomfördes.
”Allvarliga brister vad gäller personalens utbildning och den pedagogiska miljön, både inne och ute”, konstaterades.
Föreläggande skrevs.
Vite på 100 000 kronor krävdes.
Ett av kraven var att ”minst 33 procent av den pedagogiska personalen ska vara förskollärare”. Till skillnad från de 23,3 procent som då rådde. Om man ska förtydliga siffran: Färre än var fjärde anställd hade en adekvat pedagogisk utbildning.

Men är bristen på utbildad personal på Futuraskolan ett enskilt olycksfall, eller något vanligt förekommande?
Enligt Skolverket: Det sistnämnda.
Sett över hela Sverige är personalen i kommunala förskolor mer välutbildad än i fristående förskolor. En undersökning som Skolverket släppte för två veckor sedan visar att 56 procent av de anställda på kommunala förskolor har förskollärarutbildning eller lärarutbildning. Motsvarande andel i fristående förskolor är 41 procent.
I de fristående förskolorna saknar 12 procent någon utbildning för arbete med barn, jämfört med 5 procent i de kommunala. Skillnaderna har förstärkts de senaste tio åren.

Nu, två år senare, har tvisten mellan Futuraskolans förskola och Utbildningsnämnden slutligen avslutats. Förskolan har fått upp antalet utbildade förskollärare till nästan den nivå som krävs och vitet har fastställts av Förvaltningsrätten till 70 000 kronor.
Har du barn på Futuraskolan? Vi skulle gärna vilja höra din historia. 

FOTNOT: Aftonbladet har sökt Futuraskolans förskolechef Stina Norelius.

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander och Felix Pettersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB