Startsida / Inlägg

Sex av tio vill förbjuda vinst i välfärden

av Joachim Kerpner

Sex av tio svenskar tycker att vinster inte ska tillåtas i välfärden.
Samtidigt vill nästan hälften av väljarna att kommunerna ska köpa privat vård, skola och omsorg.
– Frågan är inte enkel varken för Alliansen eller de rödgröna partierna, för väljarna drar i en annan riktning än de själv göra, säger Toivo Sjörén, opinionschef på TNS Sifo.

Så många som 58 procent av svenskarna tycker det är ett mycket bra eller ganska bra förslag att förbjuda vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Det visar opinionsinstiutet TNS Sifos undersökning, på uppdrag av Aftonbladet.
2012 ställde SOM-institutet vid Göteborgs universitet samma fråga till svenskarna. Då ansåg något fler, 62 procent, att vinstutdelning inte ska tillåtas.
– Det är ingen stor skillnad. Men det har inte ökat i alla fall, säger Toivo Sjörén på TNS Sifo.

Men den stabila majoriteten mot vinster i välfärden innebär inte att svenskarna säger nej till privat vård, skola och omsorg. Så många som 46 procent av de svenskar som TNS Sifo har tillfrågat vill att kommunerna ska se till att det finns privata skattefinansierade alternativ inom skola, vård och omsorg.
– Även om de tycker det är bra att inte tillåta vinstdelning, så vill de att det ska finnas privata alternativ. Det kan förefalla motstridigt, men så är det, säger Sjörén.

Väljarna går delvis i en annan takt än partierna när det gäller vinster i välfärden och privat omsorg. Det visar undersökningen från TNS Sifo, när vi jämför den med en enkät till riksdagsledamöterna som Aftonbladet har genomfört. 152 av 349 riksdagsledamöter svarade.
Bara 33 procent av riksdagsledamöterna tycker att vinstutdelning ska förbjudas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Bland S-ledamöterna finns till och med en majoritet — 51 procent — som tycker det är ett dåligt förslag att stoppa vinsterna. Det hänger bland annat samman med att Socialdemokraterna tycker att vinster i skolan är okej, så länge den skattefinansierade skolpengen inte bidrar till vinsten. Även inom Vänsterpartiet finns ledamöter som tycker att privata stiftelser och föräldrakooperativ får gå med vinst, om den återinvesteras.

Skillnaderna är också stora mellan väljarna och riksdagsledamöterna när det gäller frågan om privat skola, sjukvård och äldreomsorg fungerar bra. Medan över 90 procent av Alliansens riksdagsledamöter tycker att alla dessa former fungerar bra, så håller mindre än hälften av Allians-väljarna med om det.
– Den här frågan är inte enkel varken för Alliansen eller de rödgröna partierna, för väljarna drar i en annan riktning än de själva gör. Väljarna verkar ligga mer åt mitten, säger Toivo Sjörén.

Joachim Kerpner
joachim.kerpner@aftonbladet.se

 • Tjänstgörande redaktör: Love Isakson Svensén, Frida Westergård, Vilma Stockvall
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB