Startsida / Inlägg

1991 – Ett ovanligt bra musikår

av Wimp-redaktionen

Öppna vår specialsida i WiMP med musiken från superåret 1991

1991 är året då ett gäng etablerade artister ger ut några av sina mest exceptionella album. Det här är året då R.E.M. för allvar tar steget från undergroundfavoriter till världsstjärnor med Out Of TimeRed Hot Chili Peppers gör det samma med Blood Sugar Sex Magik (som tyvärr inte får streamas) och U2 levererar sitt kanske starkaste album någonsin med Achtung Baby.

1991 är också året då en rad yngre band ger ut album som verkligen förändrar förutsättningarna i musikbranschen. I augusti ger Pearl Jam ut Ten, och i september kommer Nirvanas NevermindPlötsligt vänder alla blicken mot Seattle. Inte minst skivbolagen, som i jakten på ”nästa Nirvana” sajnar varenda deppiga unge med en gitarr i Seattle-området. 1991 är helt enkelt en vattendelare för den alternativa rockens genomslag på hitlistorna och i musikbranschen. I förlängningen av grunge-vågen hamnade även etablerade amerikanska alternativrockare som Dinosaur Jr. och Sonic Youth på större skivbolag.

Läs vidare under spellistan.

I England kommer My Bloody Valentines Lovelessen skiva som etablerade både bandet och shoegaze-genren på riktigt. Massive Attack skapar mer eller mindre egenhändigt trip-hop (och Bristol-scenen) med Blue Lines, minst ett par-tre år innan genren överhuvudtaget fick ett namn.

Grungevågen med sina krav på äkthet och antikommersialism innebar mer eller mindre spiken i kistan för den redan halvt avsomnade pudelrocken. Men för Guns N’ Roses var 1991 året då ambitiösa Use Your Illusion I & II blev en såväl kommersiell som konstnärlig succé. Men i den hårdare änden av skalan kan inget mäta sig med Metallica och deras Black Album (ej tillgängligt för streaming). Med hits som ”Enter Sandman” och ”Nothing Else Matters” gick skivan direkt in på förstaplatsen i USA och i nio andra länder. Producent Bob Rocks omdefinition av gruppens sound var en sådan succé att skivan hittils har sålt över 25 miljoner ex.

1991 var ett avgörande år även för hiphop och elektronisk musik. Det ska vi återkomma till.

Får många känns det som en evighet sedan, men när vi spolar tillbaka till musikåret 1991 är det nästan som om tiden har stått stilla. 1991 var överhuvudtaget ett alldeles ovanligt bra musikår.

Öppna vår specialsida i WiMP med musiken från superåret 1991

Bjørn Hammershaug, musikredaktör WiMP Norge och Fredrik Zmuda, musikredaktör WiMP Sverige

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB