Startsida / Inlägg

Veckans retro: ’Waltz for Debby’ – Monica Z. & Bill Evans trio

av Wimp-redaktionen


Veckans retro är ’Waltz for Debby’ av jazzlegenden Monica Zetterlund och Bill Evans trio. Skivan serverar tajt jazzsväng och innerlighet på ett bräde och har kallats för en av de bästa svenskproducerade jazzplattorna någonsin.

Studioalbumet spelades in en söndag i Stockholm 1964, på bara fyra timmar. Kanske var det den korta inspelningstiden som gav skivan sitt direkta rakt-in-i-hjärtat-sound? På albumet finns jazzklassiker som  ’Come rain or come shine’ och ’It could happen to you’. Dessutom hör du svenska folkvisor som ’Jag vet en dejlig rosa’ och ’Vindarna sucka uti skogarna’ i underbara jazzarrangemang av Evans.

Samarbetet mellan Bill och Monica började med en brevväxling över atlanten. Bill Evans hade hört Zetterlunds inspelning av ’Monicas vals’, som var en framgång i USA, och skrev i ett brev hur begeistrad han blivit av låten. Kort därpå flög Evans till Stockholm tillsammans med bandmedlemmarna Chuck Israel (bas) och Larry Bunker (trummor). Kombinationen av Evans trio och Zetterlunds ljuva stämma visade sig snart vara en matchning gjord i jazzhimlen.

Plattan avnjuts bäst till en kopp te eller ett glas rött.

Maja Sönnerbo, WiMP-redaktionen Sverige

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ola Palmström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB