Startsida / Inlägg

Nordic Music Prize: Ane Brun

av Wimp-redaktionen

Ane Bruns fantastiska album ’It All Starts With One’ har höjts till skyarna både i Sverige och övriga Norden. Nu är hon en av de nominerade artisterna till årets Nordic
Music Prize. Så här skriver den norska jurymedlemmen Audun Vinger om skivan:

 ”A dazzling reinvention by this much loved singer songwriter. Norwegian artist Ane Brun, living in Sweden, made the album of her career with this brave, moody and beautiful record.
Written and recorded in the same inspired
period, with two drummers and hardly any bass, First Aid Kit and Jose Gonzales guesting, Ane Brun stepped up her game sonically, lyrically and emotionally.”

Så klart man blir lite nyfiken på vad Ane Brun själv inspireras av för musik.
Vi bad henne göra en spellista. Här är 9 låtar med Anes egna kommentarer.

’Work Song’Nina Simone
– Jag upptäckte Nina Simone för några år sedan tack vare min vän och kollega, Teitur, som har talat väldigt mycket om henne. Jag visste direkt att jag verkligen hade missat något stort genom att inte ha lyssnat på henne förut. Nu lyssnar jag på Nina Simone minst en gång i veckan.

’Ghost of Tom Joad’Bruce Springsteen
– Jag är inte ett stort Bruce fan, men har på senare tid börjat lyssna på hans tidigare utgåvor. Detta är en stor favorit, som jag upptäckte tack vare Junip som har gjort en cover på denna låt.

 ’Always’Junip
– Jag älskar José González och hans band Junip är också fantastiskt. Lika vackra melodier som med sitt soloprojekt – men i en annan dimension.

’One Day Like This’Elbow
– En låt som växer mer och mer för varje vers – en bra låt att börja dagen med

’A Bushel and a Peck’Perry Como & Betty Hutton
– Jag är väldigt förtjust i bekymmersfri 50-talsmusik, och det här är en sådan respektlös duett som jag alltid gillar att lyssna på.

’The Greatest’Cat Power
– Jag kommer aldrig att glömma första gången jag hörde den här och jag kommer aldrig att tröttna på den. Jag älskar allt med den här låten. Sången, melodin, texten, stråkarna … En stor inspirationskälla.

 ’The Glorious Land’PJ Harvey
– En fantastisk låt från en fantastisk skiva. Och jag bara älskar hur hon har fått med fanfaren i sången – på ett sätt så att det faktiskt passar, mot alla odds.

’Final Y ”A Ciega” Por Miguel Poveda’Miguel Poveda
– Från soundtracket till ”Broken Embrace” av Pedro Almodóvar. Jag minns att jag satt i biografen och läste eftertexterna efter att ha sett denna fantastiska film, och sedan plötsligt, efter 1 minut och 55 sekunder kom denna fantastiska röst och jag hoppade nästan i stolen.

’Rambling Man’ – Laura Marling
– Upptäckte henne lite sent, men hon är en modern Nick Drake och en modern Joni Mitchell. Till och från fungerar det otroligt bra med retro.

Ps. Du har väl inte missat att det nu har kommit en deluxeversion av ’It all starts with one’Lyssna in!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB