Startsida / Inlägg

Nordic music prize: Iceage

av Wimp-redaktionen


Med ett stöktigt, energiskt sound med ettriga trummor levererar danska Iceage skitig punkrock som blåst musikvärlden av stolen. Nu är bandet nominerade till Nordic Music Prize för debutplattan  ’New brigade’.

’New Brigade’ består av 12 små energipaket – korta, intensiva låtar som snittar på runt 2 minuter. Det är som om låtarna kokats ner och reducerats till hälften av tiden, men med dubbelt så mycket energi. Albumet har rosats av kritiker världen över och det har spekulerats i om Iceage är punkens räddare i en tid av ”lättlyssnad poprock”. Nu är bandet nominerat till det ärofyllda Nordic Music Prize. Så här skriver Ralf Christensen, ordföranden för Danmarksjuryn :

“Anger and rejection are the drugs when the four teenagers in Iceage destroy the light hearted mood in Danish rock and eat their foreign ancestors in punk and postpunk. With chaotic energy and a knack for surprising hooks they’ve occupied the Danish music landscape with a dark breed of euphoria – and they might do the same internationally.”

Själva är de fyra unga köpenhamnskillarna förvånade över det överväldigande mottagandet. De har spelat ihop sedan 12-årsåldern och är fortfarande inte ens 20 fyllda. Planer på att spela in en till fullängdare har de dock redan – ”kanske lite längre än den förra skivan”, säger de till engelska Times Magazine. Iceage lär få vänja sig vid omvärldens uppmärksamhet, tror WiMP-redaktionen.

Lyssna in Iceage debutplatta ’New brigade’.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB