Startsida / Inlägg

Nordic Music Prize: Lykke Li

av Wimp-redaktionen

’Wounded Rhymes’ är en balansakt mellan melankolisk svärta och trallvänliga popmelodier. Sveriges egensinniga pop-älskling Lykke Li är nu nominerad till Nordic Music Price för skivan. Dessutom har hon gjort en liten spellista åt oss.

Efter sin hyllade debutskiva ’Youth Novels’  reste Lykke Li till soliga Los Angeles. Hon hyrde en stuga i en ekopark och baxade dit ett stort piano, sin gitarr och en elektronisk harpa. Resultatet av ett antal månaders stugsession blev den rosade uppföljaren ’Wounded Rhymes’, som släpptes i februari 2011.

Skivan karaktäriseras av dovt mullrade slagverk, ibland ödesmättad hammondorgel och Lykke Lis intensiva sångröst. Det är en fascinerande balansakt mellan svärta och trallvänliga popmelodier.  Lykkes röst flerdubblas ofta och blir en unisont ropande kör, ömsom mjuk och sårbar och ömsom desperat, som för att understryka relevansen i varje ord hon sjunger. Producenten Björn Yttlings precisa handgrepp för välproducerad pop låter sig anas här och där. Och uppenbarligen har  ’Wounded Rhymes’ även fallit Nordic Music Prize-juryn i smaken.  Så här skriver den svenska jurymedlemen Jan Gradvall i sitt nomineraingsutlåtande:

“ With a combination of state of the art electronics, Bo Diddley rhythms, girl group pop sensibility and Nordic Noir lyrics like ”Sadness is my boyfriend”, 25-year old Lykke Li has taken the world by storm. A true artist with her own vision and take on pop music.”

WiMP-redaktionen var nyfiken på vilken musik Lykke själv inspireras av. Vi ställde frågan, och nedan ser du svaret. En kort men naggande god spellista men några Lykkefavoriter, speciellt för er WiMP-användare.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Aleksandra Wojcik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB